Univerzální muffiny: Stačí jeden recept na těsto, ale výsledek může být pokaždé jiný
Muffiny jsou v podstatě mini koláčky, které si dokážete vychutnat při různých příležitostech. Svou velikostí působí pracně, ale když máte speciální formu a košíčky, je jejich pečení hračka. Navíc vás s naším receptem na univerzální muffiny nikdy neomrzí, můžete totiž jejich chuť pokaždé ozvláštnit něčím jiným.
Univerzální muffiny
Suroviny na přípravu univerzálního těsta (cca 12 muffinů):
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 85 g másla (musí být rozpuštěné a trošku vychladlé)
Postup:
- V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny dohromady.
- Ve druhé smícháme zase všechny tekuté suroviny a řádně je vyšleháme. Můžeme použít mixér, ale klidně postačí i metlička nebo vidlička.
- Jakmile jsou tekuté suroviny vyšlehané, přidáme k nim ty sypké – a všechno dohromady spojíme v těsto.
- Těsto dobře lžící promícháme, a pak jej můžeme začít plnit do formiček.
- Formičky naplníme celé, nebo jen do ¾ košíčků. Pokud je naplníte až po okraj, po dopečení nahoře vznikne pěkná čepička.
- Muffiny pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 – 25 minut.
Do základního těsta je pak možné přidat čokoládu, ovoce, ale třeba i marmeládu. Pokud univerzální muffiny upečete jen tak, dají se marmeládou potírat nebo je můžete dozdobit krémem, lentilkami, čokoládovou polevou a podobně. Fantazii se meze nekladou.
TIP: V případě, že se rozhodnete dělat muffiny s čokoládou nebo s kousky ovoce, je lepší dát surovinu k sypké směsi při přípravě těsta. Můžete to ale i udělat tak, že kousek ovoce nebo čokolády dáte na dno košíčku a těsto pak nalijete na něj.
Muffiny ozdobené krémem
Pokud chcete vytvořit na oko krásné muffiny, můžete je dozdobit krémem až po dopečení. Zdobení navíc může bavit i děti. Upečte tedy podle základního receptu univerzální muffiny a nechte je vychladnout. Pak pomocí zdobícího sáčku, do něhož dáte krém, můžete své muffiny vyšperkovat.
Recept na krém
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- špetka strouhané citronové kůry
Postup:
- Tvaroh si vyšleháme se smetanou a cukrem.
- Přidáme vanilkový lusk a citronovou kůru.
- Nejlépe se krém šlehá mixérem, ale opatrně a na nižší otáčky.
- Krém by měl mít hustou konzistenci. Pak jej můžete plnit do zdobícího sáčku a je hotovo.
TIP: Po ozdobení muffinů krémem můžete nahoru dát ještě kousek marcipánu, posypat strouhanou čokoládou nebo usadit kousek ovoce (malinu, borůvku a podobně).
Slaná varianta muffinů
Pokud ale sladkému příliš neholdujete, možná vás potěší, že si muffiny můžete připravit i jako slaný předkrm. Opět vám k tomu bude stačit základní recept, jen je potřeba vynechat cukr – a místo něj do těsta přidat třeba bylinky nebo koření podle chuti. U slaných muffinů také skvěle v těstě vynikne, když místo mléka dáte 200 g jogurtu a mléka už jen trošku, aby mělo těsto dobrou konzistenci.
Muffiny se šunkou, pórkem a bramborami
Postup přípravy:
- Postupovat budeme stejně jako při přípravě těsta na sladké muffiny, takže si opět rozdělíme sypké suroviny a ty tekuté do dvou misek.
- K tekutým ingrediencím ale tentokrát přidáme ještě 200 g uvařených, nahrubo nastrouhaných brambor a opraženou cibulku se šunkou a pórkem. Suroviny si ale můžete i obměnit dle chuti.
- K sypkým ingrediencím si při přípravě těsta zase přidáme 2 lžíce nastrouhaného sýra, nejlépe parmazánu.
- Opět smícháme obě směsi dohromady a plníme košíčky. Slané muffiny pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 25 minut.
Se základním receptem se velmi dobře pracuje, takže můžete vždy vytvořit úplně jiné muffiny a pokaždé budou chutné a dokonalé.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Recept na muffiny s hořkou čokoládou jen z pěti ingrediencí
Milujete Nutellu? Pak vyzkoušejte tyto rychlé a skvělé muffiny!