Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Tvarohový koláč, který je hotový za 10 minut. Vyzkoušejte

Občas se stane, že potřebujete na poslední chvíli připravit nějaký sladký zákusek. Nejlépe jen z několika málo surovin, které zrovna máte po ruce, protože cesta do obchodu a zpátky by vás připravila o drahocenný čas.
koláč
Desetiminutový tvarohový koláč oceníte kdykoliv. (foto: 123RF)

A právě pro takové příležitosti se hodí mít v záloze tvarohový koláč, jehož recept pro vás dnes máme. Příprava je hotová za pár minut, jednoduše řečeno smícháte všechny suroviny dohromady a dáte je péct. Jen pozor, samotné pečení může trvat i tři čtvrtě hodiny, a tak byste si ani přípravu tohoto rychlého koláče neměla nechávat na poslední chvíli. A kdybyste doma měla sušené fíky, můžete je použít namísto rozinek. Uvidíte, hosty jistě překvapí.

Ingredience na tvarohový koláč

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 50 ml 20% zakysané smetany
  • 50 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce
  • 25 g bramborového škrobu
  • 10 g mleté skořice
  • 2 balení vanilkového cukru
  • Kůru z limetky nebo citronu

Příprava

Rozklepněte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně do nich zapracujte zakysanou smetanu, skořici a škrob. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně spojte se zbytkem těsta. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou kůru z citronu nebo limetky a rozinky. Při jejich zapracovávání dávejte pozor, abyste je zbytečně nerozmačkali. Hotové těsto by mělo být hladké a tekuté.

Dostatečně velký plech vyložte pečicím papírem a přelijte na něj těsto. Plech vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Koláč pečte po dobu 30-40 minut, v závislosti na jeho tloušťce. Že je hotový nejsnáze poznáte, když do něj bodnete špejlí nebo párátkem. Upečený tvarohový koláč skladujte a podávejte při pokojové teplotě posypaný troškou holandského kakaa nebo strouhaným kokosem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krémový koláč: kombinace listového těsta a výborného vanilkového krému

Jablečný koláč z čokoládového těsta: dezert jako z pohádky

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek