Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Jablečná třená bábovka s mramorovým vzorem

Když se řekne bábovka, většina lidí si představí líné nedělní odpoledne, návštěvu u babičky a voňavou kávu, ke které se tato dobrota podává. A přesně pro takové chvíle je tento recept perfektní volbou.
třená bábovka
ilustrační obrázek

Jednoduchá třená bábovka s mramorovaným vnitřkem působí nejen pěkně na oko, ale ještě více na chuťové buňky. Jablko poté dodá bábovce něco navíc. Postará se o nadýchané „mokré“ těsto, takže bábovka, která je jinak považována za sušší buchtu, co se musí vydatně zapíjet, vám bude chutnat i samotná. Vyzkoušejte ji, rozhodně neprohloupíte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jednoduchá a výborná bábovka z pudinku a zakysané smetany

Nejlepší bábovka, jakou jste kdy ochutnali

Třená bábovka s jablkem

porce
g / porce
Ingredience:
  • 420
    420
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 150
    150
    g
    třtinového cukru
  • 1
    1
    lžíce
    medu
  • 5
    5
    vajec M
  • 1
    1
    sáček
    kypřicího prášku do pečiva
  • 200
    200
    g
    másla
  • 450
    450
    ml
    plnotučného mléka
  • 2
    2
    lžíce
    holandského kakaa
  • 1
    1
    lžíce
    strouhanky
  • 2
    2
    větší jablka

Postup:

  1. Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do misky společně s třtinovým cukrem a medem a vyšleháme žloutkovou pěnu. Poté přidáme povolené máslo a zašleháme ho mixérem do směsi.

  2. Mouku si prosejeme a promícháme ji s kypřicím práškem. Sypkou směs nasypeme k vaječné směsi a přilijeme mléko. Šleháme dohladka. Obě jablka si oloupeme, nastrouháme nahrubo a vařečkou zapracujeme do těsta.

  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vařečkou jemně vmícháme do těsta – už nic nešleháme, aby byla bábovka nadýchaná.

  4. Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, aby nám šla po upečení lépe vyndat. Přibližně dvě třetiny bábovkového těsta nalijeme do formy. Do zbytku těsta přimícháme dvě polévkové lžíce holandského kakaa a poté ho rovnoměrně nalijeme ke středu formy po celém obvodu. Poté ještě vezmeme stěrku a těsto ve formě několika tahy promísíme, aby bábovka byla více mramorovaná.

  5. Troubu si předehřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme přibližně 45 minut. Pokud by se vám třená bábovka připékala, přikryjte ji svrchu kouskem alobalu a snižte teplotu na 160 °C. Poté ale počítejte s delším časem na dopečení. Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyndáme z formy. Podáváme posypanou moučkovým cukrem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

20 minut příprava + minimálně 3 hodiny chlazení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek