Superpotraviny nejsou drahé. Které si můžete dopřát za pár korun?
Co jsou to superpotraviny?
Mezi superpotraviny (můžete zaslechnout i označení superfoods) se řadí potraviny s vysokým obsahem vitamínů, antioxidantů, stopových prvků, minerálů, zdravých tuků nebo třeba vlákniny.
Mají výrazný pozitivní efekt na naše zdraví, podporují jeho rovnováhu, činnost jednotlivých orgánů, ale slouží i jako prevence mnoha civilizačních onemocnění. Díky jejich konzumaci můžete povzbudit svůj imunitní systém, zlepšit trávení nebo stav kardiovaskulárního systému. Jeden by řekl, že mají vyloženě nadpřirozené schopnosti.
Nejedná se zdaleka jen o goji, chia semínka, ani jiné exoticky znějící či vypadající potraviny. Přinášíme šest tipů na superpotraviny, které vašemu tělu prospějí a přitom nebude nijak obtížné je na českém trhu (nebo i v přírodě) sehnat.
Česnek
O česneku se často hovoří jako o přírodním antibiotiku, což velmi dobře vystihuje jeho schopnosti. Posiluje naši imunitu a pomáhá v obraně proti bakteriím, virům a plísním. Kromě toho také snižuje množství „zlého“ cholesterolu v těle, normalizuje krevní tlak a podporuje harmonické fungování trávicího traktu. Preventivně působí proti vzniku rakoviny kůže, prsů nebo tlustého střeva.
Červená řepa
Naše tělo potěší obsaženými vitamíny, minerálními látkami, stopovými prvky, antioxidanty, karotenoidy či betaniny. Díky vysokému množství železa je ideálním pomocníkem při poruchách krvetvorby. Snižuje vysoký krevní tlak, podporuje imunitu, má příznivý vliv na stav našich vlasů, nehtů i pokožky.
Červenou řepu si můžete upravit na mnoho způsobů a jistě najdete ten, který zachutná právě vám. Můžete ji péct nebo vařit, syrová se hodí do salátu. Můžete ji také nakládat. Nebo vám může zachutnat šťáva z červené řepy – vašemu zdraví prospěje stejně jako řepa samotná.
Borůvky a ostružiny
Toto lesní ovoce je také vynikajícím zdrojem antioxidantů. Až tedy příště půjdete do lesa, neváhejte si je dodat. V lidském těle dokážou přispívat ke snížení cholesterolu a krevního tlaku, jsou vynikající prevencí diabetu. Podporují regeneraci buněk a zmírňují projevy jejich stárnutí. To se následně projeví ve všech oblastech našeho zdraví.
Kysané zelí patří také mezi superpotraviny
Zelí prochází procesem zvaným fermentace neboli kvašení. Při něm vznikají probiotické kultury a výrazně se zvyšuje obsah vitamínů a minerálů. Jeho konzumace tak podpoří dobré fungování naší střevní mikroflóry, probiotika v těle přispívají ke vstřebávání vápníku a železa, v mnohém ovlivňují celkovou funkci našeho imunitního systému.
Vlašské ořechy
U nás byly konzumovány odjakživa. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou prevencí infarktu, příznivě působí i na stav pokožky, vlasů a nehtů. Preventivně působí proti vzniku chudokrevnosti, podporují dobré fungování nervového systému, posilují plodnost. Ořechy klidně můžete mlsat samotné nebo je využijte při přípravě dezertů či salátů.
Lněná semínka
Nadchnou vás především obsahem vlákniny, antioxidantů a nenasyceným mastných kyselin. Dále jsou tu vitamíny skupiny B, železo, vápník, hořčík a draslík. Podporují trávení, jsou prevencí civilizačních nemocí. Výhodou je, že je lze přidat prakticky do jakéhokoliv jídla. Dbejte jen na to, abyste je vždy pečlivě rozžvýkali, nebo je použijte předem nadrcené.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo
Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami