Příprava ryb : jak na chutného lososa, pstruha i kapra. Zkuste naše recepty
Losos v listovém těstě se špenátem jako labužnický zážitek
Příprava ryb je jednoduchá. Přesně tento recept si zamilují i ti, kteří nad rybami tradičně ohrnují nos. Křupavé těsto a výtečná omáčka představují ideální kombinaci chutí. Zkuste se s námi vrhnout do přípravy tohoto nenáročného receptu.
Co budete potřebovat:
- půl kila lososa zbaveného kůže,
- 2 stroužky česneku,
- 2 malé cibule,
- 1 žloutek,
- 1 lžíci dijonské hořčice,
- 1 kelímek 33% smetany,
- sůl,
- pepř,
- listové těsto,
- špenát,
- trochu másla,
- naběračku vývaru.
Potup přípravy:
- Plátky lososa osolte a opepřete z obou stran.
- Na pánvi osmažte na kousku másla malou cibulku nakrájenou na jemno a přidejte nasekaný stroužek česneku. Přisypejte sůl, pepř a přilejte trochu smetany.
- Rozválejte listové těsto a potřete ho rozšlehaným žloutkem. Do těsta zabalte vždy kousek lososa s trochou omáčky. Nakonec těsto potřete žloutkem a propíchněte párátkem.
- Pečte v troubě na 180 stupňů Celsia asi půl hodiny.
- Než se losos připraví, nachystejte si ještě omáčku k masu. Zopakujte druhý krok, přidejte zbytek smetany a dijonskou hořčici.
Jako přílohu si nachystejte brambory na páře, chutný zeleninový salát, nebo celozrnné pečivo. Losos skvěle chutná s dvojkou bílého vína. Přejeme vám dobrou chuť!
Pstruh aneb nejoblíbenější ryby na sklizňové zelenině
Konec léta je ideální čas, kdy je nasnadě využít bohatství přírody a připravit si něco z lokálních surovin. Pstruh pečený v troubě na zelenině je výborný tip na vynikající oběd nebo večeři. Oceníte především jednoduchou přípravu.
Co budete potřebovat:
- pstruhy,
- 1 cibuli,
- 1 rajče,
- 1 papriku,
- 1 cuketu,
- brambory,
- olivový olej,
- sůl,
- kmín,
- provensálské bylinky,
- plátky citrónu,
- máslo.
Postup přípravy:
- Omyté a osušené ryby nařízněte po bocích několika stejnými řezy a vložte do nich plátky citrónu, másla a rozdrcený stroužek česneku.
- Zapněte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Na plech si položte pečicí papír.
- Na něj pokládejte očištěné a nakrájené kousky zeleniny podle vlastní nálady a kreativity. Před tím, než zeleninu na plech vyložíte, ji můžete ještě v míse promíchat s trochou olivového oleje, kmínu, soli a provensálských bylinek.
- Vedle zeleniny pokládejte ryby, na které položíte plátky másla.
- Přidejte na papír deci vody a vložte plech do trouby.
- Pečte zhruba tři čtvrtě hodiny. Zelenina bude křupavá a pstruzi dokonale propečení. Navíc nemusíte nijak řešit další přílohu, vše se vám připraví v troubě samo.
Kapr v bylinkovém těstíčku
O tom, že kapr nepatří mezi chuťově výrazné ryby, netřeba vést spor. My si ale velmi rádi připravujeme tento recept, ve kterém vynikne vůně bylinek, která tuto jemnou rybí dobrotu dokonale vyladí. Jestli si k němu dáte ještě bramborový salát s jablky, rázem se stanete bohy kuchyně.
Co budete potřebovat:
- kapří podkovy,
- citrón,
- 2 vejce,
- kopr, bazalku, tymián a rozmarýn,
- hladkou mouku,
- sůl,
- olej na smažení.
Postup přípravy:
- Příprava ryb začíná omytím kapra. Nejdříve si kapra znovu omyjte a osušte. Nakrájejte jeho maso na pravidelné podkovy.
- To posolte a pokapejte citrónem.
- Ušlehejte vejce a postupně do těstíčka přidávejte najemno nasekané bylinky a sůl. Nakonec opatrně vmíchejte hladkou mouku. Pokud se vám těstíčko nepovedlo a je příliš hrudkovité, nebojte se jej rozmixovat dohladka.
- Vzniklé podkovy namáčejte do těstíčka a vkládejte na rozpálený olej na hrubé pánvi.
- Zmírněte teplotu a podkovy osmažte stejnoměrně z obou stran.
K receptu se skvěle hodí bramborový salát s jablky. Tvoří se stejně jako klasický studený bramborový salát, a to z těchto ingrediencí: brambory, hrášek, mrkev, cibule, kyselé okurky, uvařených vajec, dijonské hořčice, majonézy a dvou jablek zbavených slupek, která si nakrájíte na menší kousky.
Který z receptů si připravíte jako první? Už není příprava ryb ničím těžkým, nemyslíte?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Ryby jsou zdravé a plné vitaminů! Přesvědčte děti, aby je jedly