Večerní snack 3x jinak: Vyzkoušejte naše pomazánky
1. Luxusní vaječná pomazánka
Na tu nejlepší vaječnou pomazánku budete potřebovat:
- 8 vajec natvrdo
- 50 ml zakysané smetany
- 50 ml majonézy
- 20 ml plnotučné hořčice
- 20 g pomazánkového másla
- 2 malé červené cibulky
- Čerstvou pažitku
- Sůl a pepř na dochucení
Vajíčka si rozmačkejte na kaši. Do kaše přimíchejte najemno nakrájenou červenou cibulku a pak také smetanu, majonézu a hořčici. Nakonec přidejte pomazánkové máslo a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku dozdobte najemno nasekanou pažitkou nebo jinými čerstvými bylinkami a můžete ji rovnou servírovat. Nejlépe chutná na celozrnném pečivu.
2. Zdravá cuketová pomazánka s česnekem
Na tuhle vegetariánskou pomazánku si připravte:
- 2 středně velké cukety
- 150 g vašeho oblíbeného taveného sýru
- 3 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 1 červenou cibuli
- Sůl a pepř na dochucení
- Kapku olivového oleje
Na pánvičce si rozpalte olej a zkaramelizujte na něm najemno nakrájenou cibulku. Jakmile cibulka zezlátne, přidejte k ní na kostičky nakrájenou papriku, stáhněte plamen na nejmenší možný a papriku zlehka poduste. V mezičase si očistěte cuketu, nastrouhejte ji najemno a i se šťávou ji přidejte k paprice s cibulkou.
Směs s cuketou duste ještě několik minut a pak do ní vmíchejte utřený nebo najemno nakrájený česnek s pepřem a špetkou soli. Můžete přidat i další koření dle chuti. Nakonec do pánve přidejte na kousky nakrájený tavený sýr a pánev stáhněte z plotny. Pomazánku dobře rozmíchejte, sýr by se v ní měl rychle rozpustit. Pomazánku natírejte na pečivo ještě teplou.
3. Maďarská masová pomazánka
Na speciální maďarskou pomazánku si nachystejte:
- 650 g mletého vepřového
- 600 g změklých rajčat
- 600 g červené papriky
- 2 větší cibule
- Chilli papričky podle chuti
- Sůl a pepř
- Kapku olivového oleje
Zeleninu si očistěte, omyjte a propasírujte ji přes mlýnek na maso. Vodu z ní neslévejte, zeleninu smíchejte dohromady a za stálého míchání ji zahřejte na mírném plamenu. Můžete do ní přidat i kapku olivového oleje. Po asi 5 minutách přidejte chilli papričky, po dalších 5 minutách mleté maso. Za stálého míchání vařte pomazánku asi jednu hodinu. Podávat ji můžete teplou i studenou.
Uvedené množství pomazánky se přesně vejde do dvoulitrové zavařovací sklenice. V otevřené zavařovačce můžete pomazánku v lednici skladovat i týden, v zavařené sklenici vydrží ve sklepě nebo spíži i dva měsíce.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT