Domácí pečení pro začátečníky i pokročilé – upečte si dezert „opilá višeň“
Máte náladu na pečení, ale došla vám inspirace? Chtěli byste si ke kávě připravit sladkou tečku snadno a rychle? Recept na domácí dezert Opilá višeň je velmi jednoduchý. Ať už jste v pečení sladkých dezertů pokročilí nebo v kuchyni právě začínáte, s dezertem si hravě poradíte.
Poradíme vám krok za krokem, jak si jedno takové sladké pokušení jménem „opilá višeň“ upéct v pohodlí domova, bez zdlouhavé přípravy a s běžně dostupnými ingrediencemi.
Opilá višeň se skládá ze 3 částí, z těsta, krému a posledním krokem, který nás čeká, je poleva.
Těsto
Na těsto budeme potřebovat:
- 6 vajec
- 1 sklenici cukru
- Půlka čajové lžičky sody s octem
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 1 sklenice mouky
Krém
Na přípravu krému:
- 0,5 plechovky kondenzovaného mléka
- 210 gramů másla
Poleva
Na polevu budeme potřebovat:
- 1,5 polévkové lžíce mléka
- 3,5 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 3 polévkové lžíce másla
- Vypeckované višně
- Červené víno
Postup při přípravě dezertu „opilá višeň“
- Den předtím, než dezert budeme péct, si višně vypeckujeme, zalijeme červeným vínem a necháme 24 hodin odstát.
- Druhý den si připravíme veškeré ingredience, které k výrobě dezertu potřebujeme a můžeme se pustit do pečení.
- Nejprve si připravíme těsto. Vejce si rozklepneme do misky a ušleháme je společně se sklenicí cukru. Poté přidáme sodu, kterou zakápneme octem. Kakao a sklenici mouky poté přidáme a důkladně vše promícháme.
- Takto připravené těsto vylijeme do vymazané formy a upečeme korpus. Poté necháme vychladnout, odkrojíme vrchní část korpusu a vyjmeme střed, tak aby vnitřek koláče zůstal prázdný.
- Mezitím, než nám upečené těsto vychladne, si připravíme krém na dort. Ušleháme kondenzované mléko s máslem, do krému přidáme rozdrobený střed dortu a višně a vše promícháme.
- Dno rozkrojeného korpusu pomažeme krémem a přiklopíme vrchní část korpusu.
- Aby dort nezůstal suchý, připravíme si ještě polevu a dezert s ní přelijeme. Do menšího hrnce smícháme mléko, cukr a kakao a necháme prohřát na mírném ohni, za stálého míchání. Vypneme sporák a v horké polevě necháme rozpustit 2 lžíce másla.
- Pokud zbyly ještě nějaké višně, můžeme s nimi dezert dle libosti dozdobit. Dáme do ledničky na pár hodin ztuhnout a můžeme podávat například ke kávě.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lahodný dezert s krémem, ovocem a želatinou skvěle vypadá a ještě lépe chutná
Úžasně jednoduchý smetanový dezert s ovocem, který potěší děti i dospělé. Co vám připomíná?