Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Ořechové řezy s rumovým aroma a marmeládou pro sladký podzim

Roste vám na zahradě nebo na chalupě ořešák? Pak by byla škoda jeho úrodu nevyužít. Proto pro vás máme recept na lahodné ořechové řezy s marmeládovou náplní. Nejlepší jsou, když do těsta zapracujete panáka rumu. Ale pokud pečete i pro děti, můžete jej snadno nahradit rumovou esencí. Uvidíte, že se zákuskem, který kombinuje chuť hořkých ořechů a sladké marmelády, u svých strávníků zabodujete.
ořechové řezy
Vynikající ořechové řezy, po kterých se budete oblizovat. (foto: electropiknik.cz)

Ingredience na ořechové řezy

Na korpus na ořechové řezy si připravte:

  • 650 g hladké mouky
  • 350 g másla
  • 150 g cukru
  • 20 ml plnotučného mléka
  • 20 g droždí nebo kvásku
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml rumu nebo rumovou esenci
  • 1 vanilkový cukr
  • Sůl

Na sladkou náplň budete potřebovat:

  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 400 g ovocné marmelády, nejlépe domácí
  • 200 g moučkového cukru

Čokoládová poleva se skládá z:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g moučkového cukru
  • 25 ml plnotučného mléka nebo smetany
  • 25 g másla

A na potření těsta budete potřebovat ještě 2 vaječné žloutky a špetku soli.

Příprava

Droždí si s trochou cukru rozmíchejte v mléce. Zbytek cukru utřete s máslem a přidejte do droždí. Do těsta postupně zapracujte vaječné žloutky, mouku s práškem do pečiva a špetku soli. Vanilkový cukr si rozpusťte v panáku rumu, rum pak zapracujte do těsta. Mísu s hotovým těstem přehoďte utěrkou a dejte na hodinu nebo dvě do tepla, aby vám vykynulo.

Před dalším zpracováváním těsta si připravte náplň. Ta je jednoduchá – do marmelády zapracujte ořechy a cukr tak, aby vznikla pokud možno homogenní hmota. Vykynuté těsto si rozdělte na tři stejné díly. Všechny si rozválejte tak, aby vznikly pláty o tloušťce zhruba čtvrt centimetru.

První díl těsta napěchujte do plechu vyloženého pečicím papírem a potřete ho polovinou ořechové náplně. Na náplň napěchujte druhý díl těsta, který potřete zbytkem náplně. Na vrch přijde poslední díl těsta. Ten ještě potřete lehce prosolenými našlehanými žloutky. Zákusek dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude za 45 minut.

Zatímco se zákusek peče, připravte si polevu. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády rozmíchejte cukr, mléko a máslo. Pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladká a lesklá hmota. Upečený zákusek dozdobte čokoládou, nechte vychladnout a pak jej dejte do lednice zatuhnout. Servírujte chlazený. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Domácí lahodné punčové řezy, které nepředčí žádné kupované

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kakaové řezy s ovocnou náplní a vanilkovým krémem

Jednoduché marocké řezy s meruňkovou marmeládou

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek