Ořechové řezy s rumovým aroma a marmeládou pro sladký podzim
Ingredience na ořechové řezy
Na korpus na ořechové řezy si připravte:
- 650 g hladké mouky
- 350 g másla
- 150 g cukru
- 20 ml plnotučného mléka
- 20 g droždí nebo kvásku
- 2 vaječné žloutky
- 1 prášek do pečiva
- 50 ml rumu nebo rumovou esenci
- 1 vanilkový cukr
- Sůl
Na sladkou náplň budete potřebovat:
- 400 g mletých vlašských ořechů
- 400 g ovocné marmelády, nejlépe domácí
- 200 g moučkového cukru
Čokoládová poleva se skládá z:
- 100 g čokolády na vaření
- 100 g moučkového cukru
- 25 ml plnotučného mléka nebo smetany
- 25 g másla
A na potření těsta budete potřebovat ještě 2 vaječné žloutky a špetku soli.
Příprava
Droždí si s trochou cukru rozmíchejte v mléce. Zbytek cukru utřete s máslem a přidejte do droždí. Do těsta postupně zapracujte vaječné žloutky, mouku s práškem do pečiva a špetku soli. Vanilkový cukr si rozpusťte v panáku rumu, rum pak zapracujte do těsta. Mísu s hotovým těstem přehoďte utěrkou a dejte na hodinu nebo dvě do tepla, aby vám vykynulo.
Před dalším zpracováváním těsta si připravte náplň. Ta je jednoduchá – do marmelády zapracujte ořechy a cukr tak, aby vznikla pokud možno homogenní hmota. Vykynuté těsto si rozdělte na tři stejné díly. Všechny si rozválejte tak, aby vznikly pláty o tloušťce zhruba čtvrt centimetru.
První díl těsta napěchujte do plechu vyloženého pečicím papírem a potřete ho polovinou ořechové náplně. Na náplň napěchujte druhý díl těsta, který potřete zbytkem náplně. Na vrch přijde poslední díl těsta. Ten ještě potřete lehce prosolenými našlehanými žloutky. Zákusek dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude za 45 minut.
Zatímco se zákusek peče, připravte si polevu. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády rozmíchejte cukr, mléko a máslo. Pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladká a lesklá hmota. Upečený zákusek dozdobte čokoládou, nechte vychladnout a pak jej dejte do lednice zatuhnout. Servírujte chlazený. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT