Jogurtové mini pizzy. A před přáteli budete za hvězdu!
Ingredience na jogurtové mini pizzy
- 700 g hladké mouky
- 150 ml plnotučného jogurtu nebo zakysané smetany
- 250 ml převařené vody
- 50 g sádla nebo másla
- 1 kostku čerstvého droždí (42 g)
- 20 ml italského olivového oleje
- 10 g cukru krystal
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Na náplň si přichystejte například:
- 350 g strouhaného tvrdého sýra (například eidamu, ementálu nebo goudy)
- 250 g vaší oblíbené šunky nebo tvrdého salámu
- 250 ml rajčatového protlaku nebo 4 celá rajčata
- Olivy
- Oregano
- Špetku soli a pepře
- Koření a další ingredience dle chuti, využít můžete například houby, plísňový sýr, chilli papričky, sterilovanou kukuřici nebo prsní kuřecí řízky
Příprava
Mouku si prosejte spolu s práškem do pečiva a smíchejte ji s vodou, droždím a cukrem. Ještě lepší bude, pokud místo cukru použijete med. Rozdělané těsto nechte pět minut odpočinout, aby měl kvásek čas uchytit se a pak do těsta zapracujte jogurt nebo zakysanou smetanu, sádlo, olivový olej a sůl. Mísu s hotovým těstem přehoďte utěrkou a těsto nechte na teplém místě alespoň dvě hodiny vykynout.
Vykynuté těsto si rozdělte na 10 až 12 stejných dílů a z těch vyválejte kuličky. Kuličky pak rozválejte na tenké placky, které budou mít průměr asi 8 až 10 centimetrů. Střed těchto placek rukama upěchujte tak, aby vznikla prohlubeň pro náplň. Ta může být prakticky libovolná, fantazii se meze nekladou a sami nejlíp víte, jaká pizza chutná vašim hostům.
Hotové a nazdobené mini pizzy vyskládejte na plech na pečení s pečicím papírem tak, aby se jedna druhé nedotýkaly. Okraje, které nejsou pokryté náplní, můžete zlehka potřít olivovým olejem s rozmačkaným česnekem, budou pak křupavější. Pizzu pečte při teplotě 200 °C podle množství náplně a tloušťky těsta přibližně po dobu 20 minut. Podávat je můžete horké i vystydnuté. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT