Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů
Onion bhaji
Indické kuchyně jsou plné vynikajících receptů. Osmažené cibule můžete podávat jako chuťovku k mlsání nebo je připravte jako součást jiného pokrmu. Vynikající je udělat k nim jogurtový dip, do kterého si budete cibule namáčet.
Ingredience:
- ½ hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička škrobu
- 100 – 150 ml studené vody
- 2 velké cibule
- řepkový olej nebo přepuštěné máslo na smažení
- sůl
- kurkuma
- kari koření
- mletý římský kmín
Do misky nasypte hladkou mouku, přidejte koření a škrob. Postupně přilévejte vodu tak, aby vám ve výsledku vznikla hustší kašička. Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a pak na tenké proužky. Zamíchejte je do těstíčka z mouky.
Rozehřejte si olej nebo přepuštěné máslo (musíte ho dát do hrnce nebo na pánev vyšší vrstvu). Ze dvou lžic vždy udělejte v hrnci hromádku cibule v těstíčku a osmažte z obou stran do zlatova. Na papírové utěrce nechte po osmažení z cibule odsát přebytečný tuk.
Indický chléb naan
Bez toho se pořádná indická večeře neobejde. V Indii mají různé verze této placky. Pro začátek ale zkuste klasický naan, který můžete příště třeba víc dochutit podle svého gusta.
Ingredince:
- 230 g hladké mouky
- 130 ml mléka
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- ½ lžičky prášku do pečiva
- lžíce másla
- 2 lžičky cukru
- špetka soli
- čerstvý koriandr
Veškeré suché ingredience smíchejte v misce. Přidejte mléko a olej, postupně zpracujte těsto. To by se nemělo příliš lepit – kdyžtak ještě přidejte mouku. Těsto si rozdělte do dvou kuliček. Troubu rozpalte na 170°C s nastavením na gril, do její horní části dejte pekáč. Kuličku vždy rozválejte na tenkou placku a položte na rozpálený pekáč.
Posypte ji nasekaným česnekem a koriandrem. Pečte jen asi dvě minuty, dokud trochu nezezlátne. Pak ji vyndejte a potřete máslem.
Polévka dhal
Indická polévka z červené čočky vás potěší i tím, jak rychle bude hotová. A klidně ji můžete podávat jako hlavní chod. Když si k ní dáte indickou placku, bude opravdu vydatná.
Ingredince:
- 200 g červené čočky
- 4 velká rajčata
- 400 ml vody
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kari koření
- mletá paprika
- mletý koriandr
- kurkuma
- garam masala
- rostlinný olej
- sůl
Rajčata nejprve rozmixujte s 200 ml vody, trochu je přisolte. Pokud se chcete tomuto kroku vyhnout, můžete zakoupit nějaký kvalitní rajčatový protlak. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte najemno. Osmahněte je na oleji, přidejte kari koření a mletou papriku. Nasypte červeno čočku a vše zalijte vodou. Přidejte rozmixovaná rajčata a okořeňte.
Čočku pak vařte do změknutí. Na závěr můžete ještě přidat nakrájená rajčata a posypat čerstvým koriandrem.
Domácí paneer
Sýr paneer je nedílnou součástí mnoha indických jídel, je vynikají na grilování a pečení. Můžete ho ponechat bez koření nebo si ho dochutit podle svých přání.
Ingredience:
- 2 litry plnotučného mléka
- 2 – 3 lžíce octa
V hrnci pomalu zahřejte mléko. Včas pak snižte teplotu, aby vám nepřekypělo přes okraje hrnce, povařte ho následně zhruba dvě minuty. Po malých dávkách přidejte do vroucího mléka ocet. Vše promíchávejte a po několika minutách slijte přes cedník vystlaný plátýnkem. Hrudky, které se vám v látce zachytí, propláchněte vlažnou vodou a pevně do plátýnka zabalte. Vše vyždímejte, látku utáhněte.
Dejte na podklad, který propouští vodu (můžete opět využít cedník) a zatěžkejte. Paneer ve výsledku ztuhne do pevné konzistence, dá se pak krájet, jakkoliv dál používat.
Paneer kadhai
A hned nyní můžete paneer využít při přípravě jídla. V tomto receptu vás může nadchnout použité koření. Je pravdou, že vám příprava zabere delší dobu, ale výsledek bude stát za to.
Ingredience:
- 500 g sýru paneer
- 1 cibule
- 2 velká rajčata
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- zázvorová pasta
- 2 zelené chilli papričky
- 3 sušené chilli papričky
- nasekaný čerstvý koriandr
- sušené listy pískavice
- rostlinný olej
- mletá kurkuma
- semínka koriandru
- sůl
Nejprve na pánvi opečte semínka koriandru a sušené chilli papričky. Počkejte, až se vám rozvoní po celé kuchyni. Po zchladnutí je rozemelte nebo roztlučte. Toto koření je základem celého pokrmu. Sýr nakrájejte na kostičky a na rozpáleném oleji ho opečte ze všech stran. Pak ho nechejte okapat na papírové utěrce.
Zázvor si oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky, cibuli rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi osmažte semínka koriandru, přidejte zázvorovou pastu a zázvor, na závěr dejte nakrájenou cibuli. Počkejte, až trochu změkne. Rajčata i papriky si nakrájejte na drobné proužky. Přidejte je do pánve spolu s kurkumou, kořením připraveným hned v úvodu vaření a rajčatovým protlakem.
Vše restujte zhruba minutu. Zalijte pak 200 ml vody a několik minut povařte. Do směsi vmíchejte předem osmažený sýr a listy pískavice. Pokrm můžete ještě ozdobit nasekaným koriandrem a chilli papričkami.
Tak dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?
Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je “in”. Chceme ji i v Česku