Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo
Dopřejte si zinek i vitamíny
Dýňová semínka obsahují mnoho důležitých výživových prvků. Pro naše tělo je podstatný především zinek, fosfor, mangan, vápník, hořčík a železo. Jsou tu zastoupené také vitamíny skupiny B, vitamín A, aminokyseliny a tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin.
Semínka potěší naše tělo svým antioxidačním působením. To znamená, že dokážou v lidském těle zneškodňovat volné kyslíkové radikály, které by tu jinak v nadbytku působily poškození dalších buněk. Dále mají protizánětlivé účinky, přispívají k detoxikaci těla. Podle některých studií podpoří zdravý spánek a celkovou psychickou pohodu.
Hrají roli v prevenci zánětu močových cest a prostaty. Zinek působí preventivně proti vzniku osteoporózy. Obsažené fytosteroly pomáhají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Při pravidelné konzumaci semínek dochází ke zlepšení stavu vlasů, pokožky a nehtů.
Získejte je snadno z dýně
Semínka můžete samozřejmě zakoupit v obchodě – ať už loupaná nebo se slupkou. Můžete však klidně získat i semínka z dýně, kterou použijete na přípravu jídla. Mnohdy konzumujeme dýni, ale na poklad skrytý v jejích semínkách zapomínáme.
Semínka z dýně vydlabejte a nejprve propláchněte vodou. Následně je usušte – ideálně v troubě. Tu předehřejte na 200°C a semínka do ní vložte rozložená na pečícím papíře. Pravidelně je promíchávejte, jednotlivá semínka by se neměla na plechu překrývat.
Upražte je!
Neloupaná tmavě zelená semena je před pražením potřeba namočit do slané vody a nechat je tak 24 hodin. Poté je dejte vyschnout. Jestli jste koupili už vyloupaná semínka, dejte je nejprve na deset minut vařit do slané vody. Po osušení je namočte do olivového oleje. Po pár minutách je můžete dát do trouby a pražit na pečícím papíru asi 20 minut. Průběžně je na plechu promíchávejte.
Ozdobte další jídla
Dýňová semínka vypadají na talíři velmi hezky. Jsou nedílnou součástí především středoamerické a mexické kuchyně. Použijte je k ozdobení připraveného salátu nebo polévky, výborně se vyjímají v dýňové polévce. Můžete je také zkombinovat s oříšky nebo dalšími druhy semínek. Opražte je, osolte a klidně je pak můžete nabídnout návštěvě nebo mlsat sami.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Ovesné vločky jako součást snídaně. Proč na ně nezapomínat?
Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami