Jak připravit domácí kečup jednoduše a rychle
A jde se na to!
Následující recept na domácí kečup si můžete upravit v závislosti na tom, kolik množství zeleniny máte k dispozici. Nedivte se však, že z velkého množství rajčat je jen menší dávka kečupu. Tak to prostě chodí, avšak lahodná chuť, které docílíte, vám to určitě vynahradí.
Kečup je chuťově velmi bohatý, a tak akorát hustý. Dá se z něj připravit i velmi dobrá omáčka. K jeho přípravě použijte červená nebo růžová rajčata jakékoli velikosti, nejlépe plně zralá nebo dokonce přezrálá.
Budete potřebovat:
- rajče – 3 kilogramy,
- cibule – 300 gramů,
- česnek – 6 stroužků,
- ocet – 1 polévková lžíce,
- bobkový list – 3 kusy,
- nové koření – 10 kuliček,
- hřebíček – 5 kusů,
- skořice – 1 tyčinka,
- hořčičná semínka – 0,5 lžičky,
- koriandr – 0,5 lžičky,
- cukr – 60 gramů,
- sůl – 18 gramů.
Krok 1:
Nejprve umyjte rajčata, osušte je a nakrájejte na velké kousky. Pokud máte menší rajčata, nakrájejte je na 4 kusy a větší na 6–8 kusů. Pro kečup nemusíte hledět na krásu rajčat, můžete použít i změklá a zvrásnělá. Hlavně nesmí být zkažená, to by pak padla celá porce. Do hrnce vložte 3 kg rajčat a dejte na plotnu vařit na středním plameni.
Krok 2:
Zatímco se budou rajčata vařit, pusťte se do loupání cibule a česneku. Krájejte je jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Použít můžete i mixér. Po 15 minutách kdy jsou rajčata na sporáku, přidejte směs cibule a česneku. V průběhu celé práce nezapomeňte směs promíchávat, aby se nic nepřipálilo ke spodku hrnce.
Krok 3:
V závěsu po cibuli a česneku přidejte další koření: hořčičná semínka a koriandr, bobkový list, nové koření, hřebíček a skořici. Vše důkladně promíchejte a vařte na středním plameni bez pokličky asi půl hodiny. Nezapomeňte zeleninu promíchat s kořením každých 5-7 minut.
Krok 4:
Následuje už opravdové vytváření kečupu. Obsah hrnce protřete přes síto. Tím se odstraní z kečupu kůže a semínka rajčat, stejně jako kořeněné přísady, které jsme tam přidali.
Udělejte to tak, že pomalu přes síto necháte protéct tu nejtekutější část. Nakonec vám v sítu zbude spousta „zbytků“. Tekutinu, kterou jste zbavily koření a jiných přebytečností, nyní ještě 40 minut nechte odpařovat na plotně.
Krok 5:
Hustá hmota, která vám zbyla v sítu připomíná poměrně hustý rajčatový protlak. Můžete ji ještě přidat do šťávy, která se vaří na plotně a ze které vzejde onen kýžený kečup. Udělejte to ta, že husou hmotu budete do hrnce pomalu přes síto cedit, ale až na konci čtyřicetiminutového vaření.
Přirozeně vyndejte veškeré koření, které by vám v tom mohlo bránit. Když se původně tekutá rajčatová šťáva dobře odpaří a promění se v rajčatovou omáčku, její objem se sníží 2–3krát.
Krok 6:
Přidejte rajčatový protlak do zahuštěné šťávy, promíchejte a pokračujte v odpařování dalších 15 minut. Když rajčatová hmota dosáhne požadované hustoty, je čas přidat sůl a cukr. Vše přidávejte postupně a ochutnávejte, zastavte se až vám bude chuť vyhovovat. Budoucí domácí kečup vaříme dalších 5-7 minut. Nakonec velmi opatrně přilijte ocet, raději méně nežli více, ať vše nepokazíte.
A máte hotovo!
Před nalitím kečupu do sklenic a jeho uzavřením určitě hotový výrobek vyzkoušejte, ať nezavařujete něco, co vám nechutná. Nejlepší je dát lžičku na studený talíř a jakmile kečup vychladne, ochutnejte ho. Teď už nezbývá, než popřát dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Domácí marináda povýší grilování na opravdový gurmánský zážitek