Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Extrémní deště ohrožují Česko: Předpověď počasí a varování před povodněmi

Varování
Srážky budou extrémní, hrozí povodně, varují meteorologové

12. 09. 2024

12. 09. 2024

Varování před extrémními srážkami

Českému území hrozí nadcházející víkend extrémně deštivé počasí, jak varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvydatnější srážky se očekávají na severu, jihu a východě republiky. Pro části Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje platí výstraha před extrémními srážkami, které by měly přesáhnout hranici 300 milimetrů. Pro zbytek Moravy a Slezska, stejně jako pro oblasti severních hor, platí výstraha před srážkami v rozmezí mezi 150 a 250 milimetry, a to včetně Vysočiny, Jihočeského, Královéhradeckého a Libereckého kraje.

Ve východní polovině Čech platí výstraha s nižším stupněm nebezpečí, srážky by tam měly dosahovat rozmezí 100 až 150 milimetrů. Nejnižší varování platí pro západní části Čech, kde se úhrny srážek budou pohybovat do 100 milimetrů. Situaci zkomplikuje i silný vítr, který bude doprovázet deště.

Intenzita a rozložení srážek

Předpověď ČHMÚ varuje, že od čtvrtka do neděle budou srážky velmi proměnlivé, s intenzitou od slabých až po extrémní, přesahující několik desítek milimetrů za krátkou dobu. Páteční večer a následující dny budou charakterizovány výraznými vzestupy hladin vodních toků, s očekávaným překročením třetího stupně povodňové aktivity (SPA) na mnoha místech. V povodích s výskytem 24hodinových úhrnů přes 120 milimetrů je možné výrazné překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity.

Varování
Varování před srážkami a povodněmi

Komentář Dagmar Honsové

Kromě vydatného a trvalého deště se v předpovědích objevuje i výrazné ochlazení. Podle Dagmar Honsové může na vrcholcích našich hor docházet ke smíšeným nebo sněhovým srážkám, přičemž není vyloučeno, že v nejvyšších nadmořských výškách zůstane mokrý a těžký sníh chvíli ležet. V Alpách se očekává intenzivní sněžení, kde od nadmořské výšky kolem 1500 m může napadnout více než 50 cm sněhu. Také bude větrno, s nárazy větru dosahujícími rychlosti 90 až 110 km/h na našich horách.

Regionální výjimky

Varování před vydatným až extrémním deštěm neplatí pro Karlovarský kraj, většinu Ústeckého a Plzeňského kraje.

K TÉMATU  Ivan Trojan slaví 60! Ohlédnutí za kariérou jednoho z nejoblíbenějších českých herců

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Dodržujete pitný režim i na podzim?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
Meditace pod palmami, za zvuku vln oceánu a s pohledem na sluncem zalitou hladinu. Láká vás jóga v tropech? Máme tipy, kam vyrazit!
Máme tu začátek nového roku 2021 a určitě si spoustu z vás dalo nějaké předsevzetí! Například začít cvičit, jíst zdravěji, chodit na procházky, myslet více pozitivně, být lepší přítelkyní či přítelem či být lepším rodičem. Vaše předsevzetí se mohou lišit, ale stejně vás všechny něco spojuje. A to to, že jich chcete dosáhnout! Proto vám v tomto článku zmíníme 3 důležité kroky, jak na to. A věřte, že pokud se těchto kroků budete držet, tak máte vyhráno.
Rozhodli jsme se, že se pro procházky přírodou vybavíme repelenty proti klíšťatům.
Suchý únor se těší čím dál větší popularitě. Zatímco v zahraničí jede spíš ”dry january”, už proto že navazuje skvěle na novoroční předsevzetí, my Češi jsme spíš pro ten kratší měsíc bez alkoholu. I tak ty čtyři střízlivé týdny nemusí být žádná pruda, když si je zpříjemníte mocktaily.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Patříte mezi ty, kteří ráno bojují s nedostatkem energie? Zvoní budík, vy máte vstát, ale vám se tak nechce! Nejradši byste spali ještě další 3 hodiny... Pak nakonec vstanete, ale bez elánu, bez energie a jediné, na co se těšíte, je ranní káva. A doufáte, že právě ona vás spasí. Jenže pak uběhne pár hodin a vy potřebujete další kávu... Jak s tímto skoncovat? Jak se cítit vždy plní energie a to třeba i bez kávy? Pokračujte ve čtení článku a odpověď najdete!
Kapela Mirai si letos naplánovala svůj vlastní festival Summer Fest 2024. Nečekaná událost ale přerušila plány, když se frontman Mirai Navrátil ocitl v nemocnici po operaci. Fanoušci teď netrpělivě čekají na další informace a doufají v brzké zotavení svého oblíbeného zpěváka.
Hledáte efektivní a zároveň chutnou dietu, která vám bude vyhovovat? V současné době je na vzestupu dieta, která tyto podmínky splňuje, jaká?
Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Řasy jsou krásnou ozdobou každé ženy a nejlépe dokážou zaujmout tehdy, když jsou husté a dlouhé. Ne každá žena takové řasy má. Nemusíte si kvůli nim lepit umělé řasy. Poradíme vám účinné tipy, jak můžete své řasy zvětšit a prodloužit. Naučte se následující tipy a můžete se dočkat řas, které jste si vždy přáli.

Výběr článků

Zdravá a svěží pleť, to je bezpochyby priorita Francouzek. Chcete se naučit pár jejich jednoduchých triků a mít pleť krásnou a svěží?
Váháte nad výběrem postele? Inspirujte se v naší galerii. Spokojený spánek je pro naše tělo velmi důležitý!
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.

Nepřehlédněte

Máte už dost nepořádku ve skříních a zásuvkách? Když vejdete do šatny, zakopáváte o žehlicí prkno opřené o zeď? Je nejvyšší čas uklidit nepořádek! Pomůže vám v tom prostorný a robustní nábytek: šatní skříně a zrcadlové skříňky. Na co byste měli pamatovat při výběru nábytku do vaší domácnosti? Jaká řešení nabízejí přední výrobci nábytku a architekti? Podívejte se na to!
Strach z pavouků, strach z uzavřených prostor, strach ze tmy. Na tom není vůbec nic neobvyklého. Ale existují mezi námi tací, kteří trpí strachem ze skutečně roztodivných věcí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek