Monte do skla! Lepší než kupovaný dezert
Monte do skla připravené doma má navíc jednu velkou výhodu. Budete ho mít totiž mnohem víc, než kdybyste nakoupili ty malinkaté kalíšky z obchodu. A to je výhra po všech stránkách.
Tip: Pokud děláte zákusek pro dospělé, můžete do lískového krému přidat trochu rumu nebo rumového aroma.
Ingredience na Monte do skla
Lískový krém:
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g hořké čokolády na vaření
- 50 g mletých lískových ořechů
- 50 g másla
- 20 g moučkového cukru
- 1 balení čokoládového pudinku
Vanilkový krém:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 300 g plnotučného tvarohu
- 5 balení vanilkového cukru
Příprava
V polovině mléka na lískový krém si rozpusťte cukr a nalámejte do něj čokoládu na vaření. Směs dejte na plotnu a na mírném plamenu ji za stálého míchání zahřívejte, dokud se vám čokoláda nerozpustí. Ve zbytku mléka za studena rozmíchejte čokoládový pudink. Když se čokoláda na plotně rozpustí, slijte obě směsi dohromady a pokračujte ve vaření na mírném plamenu, dokud pudink nezhoustne.
Uvařený pudink stáhněte z plotny a dokud je horký, rozmíchejte v něm najemno namleté lískové oříšky – měla by z nich být spíše ořechová pasta, protože v nich je hodně tuku (dalo by se také použít čisté lískooříškové máslo). Po lískových oříšcích do krému ještě rozmíchejte změklé máslo a pak ho nechte vystydnout na pokojovou teplotu.
Na vanilkový krém ze smetany vyšlehejte šlehačku a za stálého šlehání do ní postupně jeden po druhém zapracovávejte vanilkové cukry a pak také po částech tvaroh. Hotový vanilkový krém naneste na dno vysokých sklenic tak, aby vám ještě polovina zbyla. Na vanilkovou vrstvu přijde vrstva lískového krému, pak opět vanilkový a nakonec druhá vrstva lískového krému. Před podáváním dejte Monte do skla na hodinu zatuhnout do lednice. Pokud dezert budete v lednici skladovat déle, přetáhněte je raději potravinářskou fólií. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lahodný zákusek inspirovaný oblíbeným dětským dezertem Monte