Nevíte jak zužitkovat tvaroh? Vyzkoušejte netradiční masové kuličky
Dnes pro vás máme chuťově zajímavé a bohaté jídlo, které vám může připomenout italskou kuchyni. Přesto v něm hraje nezastupitelnou roli typická česká surovina – tvaroh. Chcete-li si dopřát něco výjimečného, jste tu správně!
Ingredience na masové kuličky (4 osoby)
Mleté maso:
- 600 g mletého masa
- 200 g plnotučného tvarohu
- 100 ml mléka
- 20 ml plnotučné hořčice
- 3-4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 krajíce chleba
- 1-2 cibule
- Čerstvé bylinky, pokud máte
- Sůl, pepř a další koření dle chuti
- Trochu hladké mouky
Rajčatová omáčka:
- 300 ml zeleninového vývaru nebo bujónu
- 200 ml rajčatového protlaku
- 4 měkká rajčata
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 balení mleté sladké papriky
- 1 mrkev
- Hladká mouka na zahuštění
- Sůl, pepř a další koření dle chuti
Příprava
Chléb si nalámejte na kousky a nechte ho hodinu nebo dvě namočený v mléce. Cibuli si nakrájejte najemno, česnek si utřete. Maso si prosolte a postupně do něj zapracujte jednotlivé suroviny na kuličky – nejprve tvaroh, pak cibuli, česnek a koření. Vejce si rozklepněte do mističky, vidličkou si je našlehejte a zapracujte je do směsi. Nakonec přidejte hořčici a mlékem nasáklý chléb. Přebytečné mléko slijte.
Z masové směsi si vytvarujte větší kuličky, měly by být tak uprostřed mezi míčkem na stolní tenis a tenisákem. Kuličky zlehka zasypte moukou a rychle je ze všech stran orestujte na pánvi s rozpáleným olejem. Nebudou propečené i zevnitř, důležité ale je, aby se jim na povrchu udělala křupavá krustička. Orestované kuličky vyskládejte na papírovou utěrku, aby z nich okapala zbytečná mastnota.
Na stejném oleji si rovnou udělejte základ na omáčku. Osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, přidejte mrkev nakrájenou na kostičky a rozmačkaná rajčata. Nejlépe uděláte, pokud je oloupete, ale není to nutné. Když začne cibule zlátnout, přidejte mletou papriku, prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Omáčku dobře promíchejte, stáhněte plamen a duste asi pět minut.
Po pěti minutách omáčku nařeďte zeleninovým vývarem a vyskládejte do ní masové kuličky tak, aby byly pokud možno celé ponořené. Pokud nejsou, budete je muset pravidelně obracet. Přikryjte pokličkou a duste na mírném plameni asi 30 minut. Je možné, že budete muset koule jednou nebo dvakrát podlít. Podávejte s rýží nebo s těstovinami. Díky tomu, že je v masové směsi použitý tvaroh, budou kuličky vláčné a šťavnaté. Navíc s dvojitou porcí bílkovin. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT