Recept na langoše, které budou vláčné i následující den
Receptů na jejich přípravu langoše je celá řada, ale ten dnešní je zvláštní tím, že do něj nepatří vejce. Nepřidáním vejce totiž docílíte toho, že langoše zůstanou vláčné a jsou chutné a měkké i další den.
Potřebné ingredience na langoše
Pro přípravu našich speciálních langošů budete potřebovat
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1,2 kg polohrubé mouky
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 4 polévkové lžíce oleje, a
- 2,8 dcl mléka, nejlépe plnotučného.
Abyste mohli vytvořit kvásek, připravte si
- kostku čerstvého droždí
- 1 čajovou lžičku moučkového cukru
- 1,6 dl mléka, nejlépe plnotučného,
- trochu polohrubé mouky, a
- špetku soli.
Dále budete potřebovat
- kečup
- tatarskou omáčku
- strouhaný sýr
- česnek
- olej na smažení, a
- mrkev.
Postup přípravy
Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že jako základ vezměte vlažné mléko a do něj přidejte kromě kostky droždí také cukr a sůl. Vše promíchejte a zasypejte malým množstvím polohrubé mouky. Směs nechejte po dobu přibližně 5 až 10 minut kynout.
Až je kvásek hotový, přidejte jej do dobře prosáté polohrubé mouky (předtím si malé množství mouky odložte stranou) spolu mlékem, zakysanou smetanou, jedlou sodou, olejem, solí a cukrem. Vše dobře promíchejte.
Těsto posypejte trochou polohrubé mouky a poté je nechejte při pokojové teplotě po dobu 15 až 20 minut kynout. Po této době mísu s těstem překryjte a dejte do lednice na 4 až 6 hodin.
Než se pustíte do přípravy langošů, potřete si ruce olejem, aby se vám na ně těsto nepřichytávalo. Z kousků těsta tvarujte placky, které smažte na oleji, který by měl být dobře rozpálený. Aby se olej příliš rychle nepřepaloval a déle vydržel, stačí do něj přidat několik koleček mrkve.
Z poloviční dávky těsta připravíte přibližně 15 langošů, které podávejte podle vaší chuti a chutí vašich hostů.
Druhou polovinu těsta můžete v ledničce uchovat až po dobu jednoho týdne.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kefírové placky, kvůli kterým pustíte langoše k vodě
Lehké placky z cukety vás zasytí. Je to ideální recept nejen na léto