Sypaný jahodový koláč, jaký jste ještě neochutnali! Jednoduchý a skvělý
Koláč je ideální k využití zejména během sezóny jahod, ale jeho nespornou výhodou je, že s malou variací si jej můžete upéct kdykoliv během celého roku. Další výhodou tohoto receptu je, že patří mezi takzvané hrnkové, což znamená, že nemusíte vytahovat kuchyňskou váhu, abyste odměřili správné množství surovin. Otázkou ale stále zůstává, jak na sypaný jahodový koláč?
Suroviny k přípravě základu koláče
Na přípravu základu budete potřebovat:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček skořicového cukru, a
- 1 balíček prášku do pečiva.
Potřebovat budete také 1 celé máslo.
Suroviny k přípravě ovocné náplně
K přípravě ovocné náplně budete potřebovat:
- 2 celá vejce
- 2 měkké tvarohy
- maximálně 1 hrnek moučkového cukru (podle chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru, a
- jahody.
Postup přípravy koláče
Sypaný jahodový koláč není nic těžkého na přípravu. Jak již bylo nastíněno, postup je velice jednoduchý.
- V misce smíchejte cukr, mouku, skořicový cukr a prášek do pečiva.
- Máslo rozdělte na dvě poloviny a jednu použijte k vymazání plechu na pečení.
- Poté na plech rovnoměrně nasypejte polovinu připraveného sypkého základu na koláč.
- Tvarohovou náplň do koláče připravíte tak, že v misce dobře smícháte tvaroh, vejce a moučkový i vanilkový cukr.
- Tuto tvarohovou náplň poté nalijte na plech a opatrně rozetřete po celém povrchu. Na náplň hustě vedle sebe klaďte jahody, které jste podle velikosti nakrájeli na poloviny, případně i menší kousky nebo širší plátky.
- Na jahodovou vrstvu nasypejte druhou polovinu připraveného sypkého základu na koláč a nahoru rozložte na plátky nakrájenou druhou polovinu másla.
- Koláč dejte do předem vyhřáté trouby a pečte při střední teplotě po dobu asi 40 minut. Hotový koláč můžete po vychladnutí posypat prosátým moučkovým cukrem a podávat.
Jak bylo v úvodu receptu uvedeno, koláč můžete připravit kdykoliv během roku a pokud nemáte k dispozici čerstvé jahody, můžete je nahradit také kompotovaným ovocem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: