Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Nejoblíbenější babiččiny recepty, které vás vrátí do dětství

Pokud se chcete vrátit do dětství, máme pro vás tip, jak na to. Zkuste uvařit některé z jídel, které jste jako děti milovaly. Recepty našich babiček byly skvělé, jednoduché, levné, a navíc jsou v posledních letech v kurzu. Využívají totiž suroviny, které nemusíte složitě shánět, protože většinu z nich máte ve špajzu nebo v lednici.
babiččiny recepty
Babiččiny recepty, které vás vrátí do dětství. (zdroj foto: www.123rf.com)

Babiččiny recepty: Česnekové placky plněné sýrem

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml studené vody
  • lžičku soli
  • lžičku prášku do pečiva
  • strouhaný sýr (uzený, gouda aj.)
  • česnek
  • olej na potření.

Postup:

Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, vodou, olejem a solí a zpracujeme do hladkého těsta. Z těsta oddělujeme menší kousky, které rozválíme na tenké pláty. Každý plát potom posypeme strouhaným sýrem a zabalíme do kuličky.

Kuličku poté rozválíme, ale dbáme na to, aby sýr zůstal uvnitř placky. Placky pečeme na suché pánvi z obou stran do zlatova a poté potíráme olejem smíchaným s česnekem. Do směsi na potření můžeme přidat i sezónní bylinky.

Babiččiny recepty: Lepenice se slaninou

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce sádla
  • špetku cukru
  • dvě cibule
  • balíček kysaného zelí
  • slaninu
  • sůl
  • kmín
  • bylinky.

Chcete ušetřit na nákupu potravin k receptu? Projděte si on-line letáky Lidl, Kafuland a další…

Postup:

Oloupané brambory nakrájíme na půlky, větší na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě, můžeme přidat také kmín. Zelí nakrájíme a dochutíme (cukr, sůl). Na sádle osmahneme nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou slaninu. Uvařené brambory rozmačkáme a vmícháme do nich zelí a cibulku. Vše dobře promícháme. Dozdobíme bylinkami.

Babiččiny recepty: Bavorské vdolečky s tvarohem

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • 70 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • špetka soli.

Na tvarohový krém:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru moučka
  • povidla
  • marmeláda
  • máslo.

Postup:

V míse rozdrobíme droždí, lžíci cukru, 3 lžíce teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, cukr, rozpuštěné máslo, žloutky, zbylé mléko a kvásek. Zpracujeme těsto, které necháme kynout.

K TÉMATU  Likérová špička jako z cukrárny. Rychle, jednoduše a s dokonalou chutí

Nakynuté těsto vyválíme na 1 cm silný plát. Vykrájíme kolečka, která necháme chvíli kynout. Smažíme v oleji z každé strany Tvaroh smícháme s cukrem a vdolky zdobíme, do středu dáme podle chuti marmeládu či povidla.

Babiččiny recepty: Gulášovka s mletým masem

Co budete potřebovat:

  • 300 g mletého masa (hovězí + vepřové)
  • olej
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • rajský protlak
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 střední rajčata
  • lžičku sladké papriky
  • brambory
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • hladkou mouku
  • vývar nebo bujón.

Postup: Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, které zasypeme mletou paprikou a hladkou moukou a krátce osmažíme. K osmaženému masu přidáme rajčatový protlak, pokrájenou mrkev, česnek, papriku a oloupaná rajčata a na kostky nakrájené brambory.Zalijeme vývarem, dochutíme solí, kmínem a pepřem. Vaříme na mírném ohni. Když jsou brambory měkké, dochutíme čerstvými bylinkami a podáváme s chlebem.

Babiččiny recepty: Tvarohové knedlíky s ovocem

Co budete potřebovat:

  • 2 měkké tvarohy ve vaničce
  • 2 vejce
  • polohrubá mouka
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • cukr na posypání
  • ovoce.

Postup:

Ingredience smícháme v míse a vypracujeme těsto, které by se nemělo lepit. Tvoříme placičky, do kterých vložíme ovoce a poté vložíme do vroucí vody. Počkáme, až knedlíky vyplavou na hladinu a krátce povaříme. Servírujeme s cukrem, máslem, tvarohem, strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a polité máslem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dýně, dýně a zase dýně! Lahodné recepty, které vás potěší

Recepty na teplá jídla, která připravíte do padesáti korun. Značka: chutné a rychlé

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek