Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Medvědí česnek aneb tipy, jak jej zpracovat. Využijte naplno dary, které nám dává tato první jarní bylina

Tahle první jarní bylina je vyhledávaným detoxikačním prostředkem, který váš organismus očistí od nánosů škodlivých látek. Dáte si jarní kúru, nebo si tento poklad z přírody uchováte po celý zbytek roku? Zde je několik tipů, jak zpracovat medvědí česnek - jarní životabudič.
Medvědí česnek
Nezapomeňte si letos nasbírat medvědí česnek! Poradíme, co si z něj připravit. (zdroj foto: pixabay.com)

Kde sbírat a jak poznat medvědí česnek?

Jako první informaci musíme uvést, že medvědí česnek je zakázáno sbírat v přírodních rezervacích a chráněných krajinných oblastech – těm se pro jistotu vyhněte. V těchto lokalitách je zakázán sběr všech druhů rostlin. Mimo tyto označené oblasti je sběr volný, medvědí česnek nepatří mezi druhy bylin chráněné zákonem.

Najděte si místo, které není u silnice, a hurá do sběru! Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, kterou zjara naleznete na okraji lesa. V polostínu, ve střední i nižší nadmořské výšce – tedy téměř po celém našem území. Co se týče doby sběru, je to nejčastěji od druhé poloviny března do konce května.

Medvědí česnek poznáte podle typické vůně „po česneku“ když utrhnete jeho list a rozmělníte jej v ruce. Záměna je možná s jedovatou konvalinkou, proto si vždy pozorně přečtěte další typické znaky této bylinky. Jarní životabudič byste měli trhat v době před květem – říká se, že vykvetené rostliny jsou již toxické. Neriskujte a dodržte správný postup. Po natrhání lístků je doma pořádně opláchněte pod tekoucí vodou a nechte volně osušit.

Medvědí česnek
Medvědí česnek naleznete na jaře v lese v hojném množství. (zdroj foto: pixabay.com)

Šup s ním na chléb!

Největší sílu a také nejvíce prospěšných látek získáte, když medvědí česnek pouze opláchnete, necháte chvíli oschnout a dáte si jej na oblíbené pečivo. Kapka olivového oleje na toast, dva lístky česneku, a sezamová nebo piniová semínka. K tomu sklenka mrkvové nebo jablečné šťávy, a lahodná a výživná jarní snídaně je na stole!

Česnekové pesto

Nejdoporučovanější způsob, jak si sílu a čerstvost medvědího česneku uchovat, je vytvořit si z něj pesto. Základem je, abyste omytý česnek nechali v bytě pár hodin přirozeně proschnout.

Budete potřebovat:

  • ½ kila listů česneku,
  • 60 gramů soli,
  • 400 ml olivového oleje.
K TÉMATU  Dvoubarevná zmrzlina s oplatkou, kterou si zamilujete!

Postup přípravy:

Všechny ingredience společně rozmixujte – toť vše! Vzniklou směs promíchejte a naplňte jí vyvařené a osušené zavařovací sklenice. Pro jistotu uložte do spodní části lednice, kde vám pesto vydrží až do dalšího jara.

Medvědí česnek
Pesto z medvědího česneku (zdroj foto: pixabay.com)

A jak dále s pestem pracovat?

  • Dejte si pesto na chléb jako výtečnou a zdravou svačinku.
  • Uvařte si z něj omáčku k masu. Vložte kousky kuřecího masa na pánev, promíchejte s pestem a osmažte na mírném ohni. Když je maso propečené, přidejte smetanu a míchejte do zhoustnutí. Lahodné!
  • Pesto použijte jako základ pro polévku – stačí přidat ovesné vločky, vajíčko a polévkové koření.
  • Přidejte pesto do zapékaných těstovin.
  • V létě si ugrilujte šťavnatý steak, ke kterému se pesto dokonale hodí jako příloha k pečivu.

Takto uchovaný medvědí česnek je základem pro další kreativní použití v kuchyni. Určitě najdete způsob, který vám zachutná nejlépe!

Síla medvědího česneku

A proč je vlastně medvědí česnek tak ceněná potravina? Jednoduše proto, že se jedná o zdroj vitamínu C i přírodní antibiotikum. Byly prokázány jeho protizánětlivé, antibakteriální i protiplísňové účinky.

Medvědí česnek a jeho vlastnosti:

  • dokáže tělo čistit od toxinů a parazitů,
  • pozitivně ovlivňuje činnost dýchacího systému,
  • pomáhá tlumit revmatické bolesti,
  • zvyšuje imunitu a pomáhá v boji s nachlazením a chřipkou – prostě taková přírodní lékárna.

Už se těšíte, až si zajdete do přírody pro bylinku, která vám zajistí jarní detoxikaci, a dodá vašemu tělu sílu a energii? Nezapomeňte, že si jeho příznivé účinky můžete snadno uchovat i po celý zbytek roku. Přejeme vám příjemný sběr a dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Léčivé bylinky příznivě ovlivní váš organismus. Hlavně je nemíchejte! Které se teď vyplatí sbírat a jak pomohou?

Jak vyzrát na chřipkové období přirozeným způsobem. Vsaďte na sílu přírody

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

20 minut příprava + minimálně 3 hodiny chlazení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek