Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Je bio ovoce skutečně lepší? Odborníci radí, podle čeho si vybrat! Co je krásné na pohled, nemusí být zdravé!

je bio ovoce lepsi nez to ostatni
Zdroj: Nature house

06. 03. 2018

Biopotraviny jsou oblíbeným trendem již pár let. Nakupujeme je, protože chceme jíst zdravěji a kvalitněji. Všechny víme, že v BIO kvalitě lze sehnat různé produkty. Jednou z hlavních kategorií je BIO ovoce a zelenina, které se pěstuje zásadně jiným způsobem než to běžné. Liší se tak hned v několika podstatných věcech. 

Hnojiva a pesticidy mohou být i karcinogenní

Tou nejdůležitější vlastností bio ovoce a zeleniny je, že při jejich pěstováni nebyly využity chemické látky. Pomyslnou stopku tedy mají umělá hnojiva a pesticidy. Pesticidy jsou chemické přípravky, které se používají k hubení nejrůznějších rostlinných i živočišných škůdců. Dělí se na insekticidy, herbicidy, fungicidy, rodenticidy a další, pojmenované jsou podle škůdce, kterého mají odbourat.

„Jejich účelem je ochrana rostliny a to, aby následkem působení škůdců neuhynula. Nicméně jejich složení je chemické a přenáší se i do konečného plodu, který pak konzumujeme, což pro člověka rozhodně není žádoucí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Jejich působením je totiž narušována funkce hormonálního systému a některé druhy mohou být dokonce karcinogenní. Mimo to se pesticidní látky dostávají také do ovzduší, vody a do půdy a narušují tak přirozenou rovnováhu v přírodě.

Umělá průmyslová hnojiva a jejich vliv

Další skupinou látek jsou umělá průmyslová hnojiva. Ta se používají k udržení nebo zlepšení půdní úrodnosti, což zní sice velmi hezky, ale ve finále to může být spíše ke škodě. Do půdy jsou skrze hnojiva přidávány fosfáty a dusíkaté látky, které mohou způsobit kontaminaci vody. Směsi průmyslových hnojiv obsahují toxické látky, které se pak těžko z půdy odstraňují, mohou ji poškodit a dostávají se do plodin.

„V ekologickém zemědělství se místo umělých hnojiv používají hnojiva biologická, jako je například chlévský hnůj nebo kompost. Také se využívá vhodné střídání plodin, aby pole nebyla vyčerpávána,“ vysvětluje odbornice. Všechny látky, které se použijí při pěstování, jsou pak ve větší či menší míře obsažené také v plodech. S běžným ovocem a zeleninou tak konzumujeme také spoustu toxických látek, které mohou soustavně poškozovat naše zdraví.

K TÉMATU  Dieta v těhotenství. Je na místě? Co dělat a co raději vypustit? Jak je to s výživovými doplňky?

Co je krásné, není vždy zdravé

Pamatujete si na pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících, kde chtěla Sněhurku zlá macecha otrávit jablkem? A pamatujete si, jak to jablko vypadalo? Bylo krásné, červené, velké a lesklé, jen se zakousnout, ale ve skutečnosti bylo plné jedu. Vzpomeňte si na to, až budete příště nakupovat ovoce v supermarketu.

Ta jablka, která vypadají naoko nejlépe, často bývají právě těmi nejvíce chemicky ošetřenými, aby vydržela co nejdéle a krásně se leskla. Ošetření, které můžeme poznat na první pohled, je voskování, díky kterému se jablka nezvykle lesknou a při jejich umývání zjistíte, že jsou lehce mastná. Samozřejmě jde o vosk, který můžeme zkonzumovat, ale opravdu to potřebujeme?BIO jablka bývají trochu menší, každé vypadá jinak a nemívají výraznou lákavou barvu, ani se příliš nelesknou. Zkrátka vypadají přirozeně,“ říká Věra BurešováA podobně je to také s dalším ovocem a zeleninou.

BIO je dražší. Za co platíte?

Důležitým bodem, který mnohé od bio stravy odrazuje, je cena. Ta je totiž zpravidla vyšší než u běžných potravin. Je to proto, že při nákupu bioproduktů neplatíte pouze za produkt, ale za celý udržitelný systém, který za ním stojí. Vypěstovat ovoce i zeleninu ekologicky šetrným způsobem totiž trvá déle a vyžaduje to více práce. Dělá se to zkrátka postaru, tradičním způsobem, bez všech zlepšováků moderní doby. Finálních produktů je méně, a to se promítá v jejich ceně.

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?
Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.
Skotská vrchovina nabízí překrásnou přírodní scenérii, kterou charakterizují zelené kopce, rozmanité skalnaté útvary, horská údolí a jezera, ale i středověké hrady. Tady je malá ochutnávka, která vás možná navnadí na výlet do této řídce osídlené oblasti.
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Drží vás stále novoroční předsevzetí? Jste stále odhodlaní zhubnout povánoční kilogramy nebo jste se rozhodli zhubnout nezávisle na tom, že je začátek roku, který se obvykle v duchu plnění novoročních předsevzetí nese? Možná vás trápí, že kilogramy nejdou dolů tak rychle, jak byste očekávali. Na vině může být pomalé spalování. To naštěstí lze podpořit, a to spalovači tuků. Tedy opravdu se jedná o něco, co funguje? Nebo jsou to jenom dobře propagované produkty slibující nám štíhlou a sexy postavu?
Víc peněz by se určitě hodilo. Ceny rostou, to je nezpochybnitelné. Ale vaše mzda je už pár let pořád stejná. Ne každý má to štěstí, že má takového zaměstnavatele, který svým zaměstnancům pravidelně nebo aspoň nepravidelně mzdu či odměny zvyšuje. Jak si tedy slušně říct o lepší peníze, abyste před šéfem nebo šéfkou neztratili tvář?
Odstranit dioptrickou vadu, zbavit se navždy brýlí, ale i další zákroky si stále častěji pořizujeme na splátky. Které?
Zdravotní obuv tlumí otřesy, šetří klouby a umožňuje noze volně dýchat. Pro naše zdraví je kvalitní bota velmi důležitá. Poradíme vám, jak si ji správně vybrat a na co si dát při nákupu pozor.
Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  

Výběr článků

Dřímají vám pod polštářem dlouho střádané úspory? Možná vás denně provází strach z toho, že na dveře vaší domácnosti zaklepe neovladatelná inflace a všechny vám je sebere. Jelikož tento finanční jev začíná vystrkovat své růžky, je zapotřebí se zamyslet nad investováním. Pokud nemáte naspořeny miliony, je pro vás tou nejlepší cestou zlato – tedy investiční zlato.
Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Překrásná stavba se nachází na útesech v Cliftonu, bohatém předměstí Kapského města. Černé mramorové stěny, dřevěné podlahy a neuvěřitelné instalace modrého nasvíceného skla. Nettleton 198 nabízí nádherný výhled na Atlantský oceán a spoustu dokonalých architektonických řešení. Jen se podívejte!

Nepřehlédněte

Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.
Chcete-li si koupit pohodlné a zároveň trendy boty, určitě vsaďte na kožené kousky. Ty mají mnoho předností. Na následujících řádcích si na koženou obuv posvítíme pěkně zblízka. Povíme si jak ji vybrat a i to, s jakými módními doplňky ji kombinovat. Proto pojďte číst dále a nechte se inspirovat společně s námi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek