Dietní mlsání 6x jinak! Připravte si lahodnou zmrzlinu bez cukru
Pokud vás láká zakousnout se do ledového nanuku, a přitom se snažíte dodržovat zdravý životní styl, pak jistě víte, jak těžké to u klasických mrazících boxů je. Ať se podíváte, kam se podíváte, všude vás provokuje jedna a ta sama klasika – zmrzlina plná cukru. Proč si ale odpírat chladivé potěšení, kdy je spousta cest, jak si dopřát mnohem zdravější alternativu bez cukru.
Pokud vás výroba domácí zmrzky láká, pak dopředu doporučujeme přivítat do rodiny kvalitní zmrzlinovač. Bez něj to sice také jde, ale je to o něco pracnější a zmrzlina pak není tolik hladká. Výběr samozřejmě necháme na vás, teď už směle za chutnou inspirací.
Avokádová zmrzlina s čokoládou
Budeme potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 1 zralý banán (anebo čekankový sirup podle chuti)
- 1 menší lžíci kokosového tuku
- 2 lžíce tmavého kakaa
Postup: Avokádo vydlabejte a spolu se všemi surovinami rozmixujte do hladka. Poté nechte zamrazit (a pravidelně promíchávejte) nebo zmrzlinu dejte na pár hodin do zmrzlinovače. V případě, že si chcete zmrzku ještě „vystajlovat“, na kopeček naaranžujte pár borůvek nebo malin.
TIP: Avokádo je úžasnou ingrediencí pro řadu různých zmrzlin. Chcete vyzkoušet třeba limetkovou? Vynechte kakao a místo něj podle chuti přidejte kvalitní limetkovou šťávu.
Tvarohová zmrzlina se skořicí
Budeme potřebovat:
- 1 vaničku tvarohu
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- 1 zralý banán (nebo čekankový sirup podle chuti)
- Skořice dle chuti
Postup: Smetanu vyšlehejte a poté k ní pomalu přidávejte i tvaroh. Vedle rozmačkejte zralý banán a následně jej i spolu s kořením zapracujte do směsi. Pak už jen dejte zmrazit a pochoutka je na světě.
TIP: Smetanovo-tvarohový základ je úžasným pomocníkem pro řadu kořeněných, ale i ovocných zmrzlin, pokud máte kromě sorbetů raději mléčnější zmrzliny. Fantazii se meze nekladou a proč nezkoušet nové, klidně i atypické příchutě.
Arašídová s čokoládou
Budeme potřebovat:
- 2-3 lžíce nesoleného arašídového másla bez kousků
- 1 zralý banán (nebo alternativní slazení – čekanka, datlový sirup)
- 1 lžičku světlého kakaa
- 1 lžičku 100% nasekané čokolády
- Rostlinné mléko (pokud by směs byla příliš hustá)
Postup: Arašídové máslo poctivě umixujte s banánem a kakaem. Před samotným chlazením přidejte do směsi nasekanou hořkou čokoládu. Pro ozdobu skvěle poslouží i zlehka pražené a jemně solené arašídy.
Kokosová zmrzlina s ananasem
Budeme potřebovat:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3-5 lžic strouhaného kokosu
- 200 ml kokosového mléka
- 3 plátky čerstvého a zralého ananasu
- Čekankový sirup podle chuti
- Vanilkový lusk
Postup: Všechny suroviny pečlivě rozmixujte a zvlášť si vyšlehejte smetanu. Teprve poté všechny ingredience spojte a vytvořte hladkou směs, kterou nechte zmrazit. Pak už jen stačí ozdobit a vychutnat si tóny á la Piňa Colada.
Ovocné zmrzliny s bylinkami
Budeme potřebovat:
- 1 a ½ hrnku malin
- 1 hrnek borůvek
- 1 hrnek jahod
- 4 vrchovaté lžíce kešu másla (nebo kešu ořechů pro případ, že si máslo chcete vyrobit doma)
Postup: Pokud si budete kešu máslo vyrábět sami, nejprve ořechy přes noc namočte a druhý den rozmixujte do hladkého másla. Máslo následně promixujte s ovocem a nechte zmrazit.
TIP: Kešu máslo nebo ořechy obecně vynikají svou přirozenou sladivostí a jsou skvělým základem pro všechny druhy ovocné zmrzliny. Skvěle chutná i s tropickým ovocem, které můžete kombinovat podle chuti.
Pistáciová zmrzlina
Budeme potřebovat:
- 250 g nesolených pistácií
- 500 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce krémového sýra bez příchutě
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 320 ml smetany ke šlehání
- Mandlový extrakt a špetku soli
- Čekankový nebo datlový sirup podle chuti
Postup: Pistácie poctivě rozemelte a přidejte k nim krémový sýr. Následně si připravte kastrůlek, kam přidejte část mléka s kukuřičným škrobem a pečlivě promíchejte, aby směs byla bez hrudek. Pak si připravte menší hrnec, kam vlijte zbytek mléka, přidejte smetanu i vybrané sladidlo. Celou směs přiveďte k varu a vařte na mírném plameni alespoň čtyři minuty. Do provařené směsi pak opatrně přidávejte zbylé mléko a míchejte do zhoustnutí. Do svařené směsi pak přidejte mleté pistácie a vychlaďte na pokojovou teplotu. Závěrem přidejte jen mandlový extrakt a obsah nechte zamrazit.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kam v Česku na zmrzlinu? Těchto 7 míst vás osvěží nejlépe
Kokosová zmrzlina, která přivolá do vaší kuchyně chuť léta a exotiky