Velikonoční seriál: Tradiční pochoutky na Zelený čtvrtek
V minulosti se na Zelený čtvrtek vstávalo ještě před východem slunce a snídalo se pečivo namazané medem, což (jak lidé věřili) mělo chránit před hady a žihadly. K tradičním potravinám Zeleného čtvrtku také patřil hrách a len, jejichž konzumace měla zajistit bohatou úrodu. Ať už vzešel název Zelený čtvrtek odkudkoliv, v tento den bylo skutečně zvykem vařit hlavně zelená jídla.
Recepty na Zelený čtvrtek
Hanácké Jidáše
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 50 g másla nebo sádla
- 1 celé vajíčko
- 40 g cukru (aby vzešel kvásek)
- 1/4 l mléka (vlažného)
- trocha skořice
- sůl
- med na potírání
Postup:
Do vlažného mléka přisypeme lžíci cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Po několika minutách přidáme kvásek do zbytku mouky a cukru, dále také žloutek, změklé máslo, trochu skořice a špetku soli. Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které můžeme dle potřeby podsypávat trochou mouky, aby se nelepilo.
Hotové těsto vložíme do mísy, zakryjeme utěrkou a v teple necháme hodinu kynout. Po vykynutí si rozehřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme plech vyložený pečícím papírem. Z vykynutého těsta odkrájíme kousky, ze kterých tvarujeme válečky. Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě pár minut odpočívat. Poté potřeme jidáše rozšlehaným vejcem a pečeme je asi 25 minut.
Ještě horké jidáše potřeme medem nebo je můžeme posypat mákem. Podle tradice med zaručoval ochranu před štípnutím či uštknutím a mák symbolizoval zrození a úrodu.
Špenátový koláč
Ingredience na těsto:
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 100 g másla
- 1 vejce nebo žloutek
- malá lžička soli
Ingredience na náplň:
- 1 stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce másla
- 450 g listového špenátu (může být mražený)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce parmazánu
- 2 vejce
- sůl
Postup:
Do prosáté osolené mouky postupně zapracujeme kousky změklého másla a nakonec přidáme vejce. Pokud se těsto drobí, můžeme přidat lžíci studené vody. Poté těsto do hladka zpracujeme, ale nesmíme ho hníst příliš dlouho, aby nebylo tuhé. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme ho alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Předem si vyhřejeme troubu na 180 stupňů a mezi tím si rozválíme těsto do placky. Poté těstem vyplníme koláčovou formu o průměru 22 cm včetně okrajů a dno důkladně propícháme vidličkou.
Náplň si připravíme tak, že na másle orestujeme česnek, do kterého následně přidáme špenát, sůl a podle chuti můžeme i bylinky. Směs dusíme do té doby, dokud špenát nezměkne a poté hotovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto. Koláč necháme v troubě asi 35 min a na závěr ho posypeme strouhaným parmazánem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT