Jednoduché a zdravé recepty do 5 minut. Pochutnáte si
Žádné dlouhé vyváření vás nečeká. V létě by mělo být jídlo především lehce stravitelné a zdravé. Také vás musí zasytit. Poznejte pět jídel, na které budete mít chuť i tom největším horku. Jednoduché zdravé recepty jsou hotové do pár minut.
Ztracené vejce s jogurtovou omáčkou patří mezi zdravé recepty
Co budete potřebovat?
- 1 vejce velikosti M
- ½ bílého jogurtu
- lžičku majonézy
- 5 cherry rajčátek
- hrst čerstvého špenátu
- lžíce vymačkané citrónové šťávy
- lžíce octu
- pepř, sůl, čerstvý libeček
Příprava
Ze všeho nejdříve si dejte do kastrůlku vařit vodu. Přiveďte ji k varu. Mezitím si v malé mističce, rozmíchejte jogurt s majonézou, přidejte trochu nasekaného libečku, sůl a pepř podle chuti a také jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. Pořádně promíchejte. Jakmile se voda v kastrůlku začne vařit, přidejte lžíci octu, klasického nebo jablečného.
Vařečkou udělejte ve vroucí vodě vír a následně vejce do vody rozklepněte. Nesmí se vám ale přilepit ke stěně ani ke dnu, proto vařečkou pořád míchejte, alespoň půl minuty. Nyní odpočítejte dvě minuty a sem tam opět vařečkou vodu rozviřte. Po dvou minutách je ztracené vejce hotové. Plotýnku nechte rozpálenou.
Vyndejte ho a nechte ho odkapat od přebytečné vody. Pak ho přendejte na servírovací talíř. Nyní si na pánvi s trochou olivového oleje osmahněte cherry rajčátka společně s listy špenátu, stačí minutu či minutu a půl. Osolte a opepřete. Opět k nim můžete přidat trochu nasekaného libečku. A máte hotovo. Opečená rajčátka se špenátem přidejte ke ztracenému vejci a obojí přelijte jogurtovou omáčkou.
Bonus navíc:
Jestli si chcete dát ke ztracenému vejci pečivo, doporučujeme nasucho osmahnout plátek chleba a jakmile bude opečený, z jedné strany ho potřete tenkou vrstvou másla nebo lučiny. Ztracené vejce pak můžete umístit přímo na něj.
Melounový salát se schwarzwaldskou šunkou
Co budete potřebovat?
- ½ menšího červeného vodního melounu
- 100 g schwarzwaldské šunky
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce balsamicového octa
- lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
- ½ hrsti dýňových semínek
- ½ balení feta sýru / balkánského sýru
Příprava:
Meloun vydlabejte lžičkou nebo ho rozkrájejte na půlměsíčky a ty následně rozkrájejte na kostky. Nezapomeňte, že meloun musí být skutečně dobře vychlazený. K němu přidejte na větší kousky natrhanou schwarzwaldskou šunku a na kostičky nakrájený feta sýr nebo balkán.
Zálivku si připravte ze dvou lžic olivového oleje, případně přidejte i kapku lanýžového, ten je skutečně vynikající, z lžíce citrónové šťávy a lžíce balsamikového octa. Pepř ani sůl už není potřeba. Promíchejte a vlijte do salátu. Opět promíchejte a navrch salátu přidejte lehce opražená dýňová semínka.
Krevety na víně se špenátem a rukolou
Co budete potřebovat?
- 150 g – 200 g tygřích krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- půl větší cibule
- 3 lžíce limetové šťávy
- 3 dcl bílého suchého bílého vína
- půl hrsti petrželky
- hrst čerstvého špenátu
- hrst rukoly
- sůl a pepř
Příprava:
Krevety můžete vyloupat, ale nemusíte. Rozpalte si ve vyšší pánvi olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a přidejte na plátky nakrájený česnek. Během minuty můžete přidat krevety. Z každé strany je opékejte jednu minutu. Nyní přilejte bílé víno, zhruba 1 dcl a nechte půl minuty povařit, pak ke krevetám dolijte zbytek vína a přidejte limetovou šťávu.
Nechte opět minutu až dvě povařit, následně dosolte a opepřete podle chuti. Na talíř si dejte hrst rukoly, pokapejte ji olivovým olejem a trochu osolte. Můžete opět přidat trochu limetky. Těsně před vyjmutím ke krevetám přidejte špenát a nasekanou petrželku. Celý obsah pánve pak rozložte na rukolu. Dobrou chuť.
Flank steak se zeleninou a hořčičnou omáčkou
Co budete potřebovat?
- 150 g flank steaku
- 1 velká cibule
- 1 červená paprika
- hrst mražené kukuřice
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
Příprava
Flank steak nakrájejte na milimetrové či dvoumilimetrové plátky. Cibuli rozkrájejte na větší kusy, stejně tak postupujte s paprikou. V pánvi si rozpalte olivový olej. Jakmile bude mít dostatečně vysokou teplotu, maso na něm osmahněte. Stačí minutka. Přidejte cibuli a po další minutě přidejte i papriku. Osolte a opepřete, případně můžete přidat i kousek čerstvé nebo sušené chilli papričky.
Minutu obsah pánve míchejte a nakonec přidejte mraženou kukuřici. Plotnu vypněte a nechte ještě chvilku prohřívat. V misce si rozmíchejte hořčici s citrónovou šťávou a medem a podle chuti osolte a opepřete. Maso se zeleninou naservírujte na talíř a pokapejte hořčičnou omáčkou. Podávejte jen tak, anebo s nasucho opečenou mexickou tortillou.
Tuňáková pomazánka se salátovou okurkou patří také mezi zdravé recepty
Co budete potřebovat?
- 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
- ½ červené cibule
- ½ zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 menší salátová okurka
- hrst kešu oříšků
- sůl a pepř
Příprava
Tuňáka vyklopte do misky a rozmačkejte vidličkou. Červenou cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte ji s tuňákem. Pak přidejte tři velké lžíce zakysané smetany nebo jogurtu a citrónovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem. Okurku nakrájejte na centimetr široká kolečka a na každé z nich dejte trochu tuňákové pomazánky. Zakapejte citrónem a ozdobte kešu oříškem jemně opraženým na pánvi.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Snadno a rychle: recepty na nejlepší zdravé pomazánky
Zdravé snídaně pro návrat do školy. Nápady na snadné recepty pro ranní občerstvení