Snadno a rychle: recepty na nejlepší zdravé pomazánky
Zdravý rančový dresing
Mezi zdravé pomazánky patří i rančový dresing. Říká vám to něco? Jedná se o americký dresing na salát. Vznikl již v padesátých letech dvacátého století a je jedním z nejoblíbenějších amerických dresingů. Základ původní receptury se skládá z podmáslí a majonézy. Jenomže, stačí tyto dvě suroviny nahradit řeckým jogurtem a hned máte zdravý dresing. Chuť je identická a výsledná pomazánka výtečná.
Na dvě porce rančového dresingu je potřeba:
- hrneček řeckého jogurtu,
- 1 lžička nastrouhaného česneku,
- 1 lžička najemno nakrájené cibule,
- 1 lžička sušeného kopru,
- 1 lžička sušené petrželky,
- špetka soli na dochucení.
Vše smíchejte a podávejte s čerstvým pečivem.
Avokádové guacamole
Přeneste si domů Mexiko. Nasaďte si sombrero a dejte se do přípravy typického mexického pokrmu – avokádového guacamole. Avokádo je fotogenická superpotravina. Je nadupáno mononenasycenými mastnými kyselinami, prospívá našemu srdci a má pozitivní vliv na naši pokožku.
Co budete potřebovat na přípravu této zdravé pomazánky:
- 1 zralé avokádo,
- lžičku nakrájené papričky jalapeňo,
- najemno nakrájenou červenou cibuli,
- šťávu z limetky,
- nasekaný čerstvá koriandr (hrst),
- najemno nakrájené střední rajče,
- sůl a pepř na dochucení.
Avokádo rozpulte nožem, vyjměte pecku a lžičkou vyndejte dužinu do mísy, vidličkou ji rozšťouchejte dohladka. Přidejte zbylé suroviny a podávejte s opečeným toustem. Pecku z avokáda nevyhazujte a podívejte se jak vypěstovat avokádo.
Tip pro milovnice experimentů: do základního receptu na guacamole můžete přidávat další suroviny. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušet můžete přidání řeckého jogurtu, kozího sýra, oříšků a třeba granátového jablka.
Hummus je základ
Ve výčtu zdravých pomazánek nesmí chybět klasický hummus. Pokud nevíte co se pod tímto názvem vlastně skrývá, odpověď je jednoduchá: rozmixovaná a dochucená cizrna.
Na 4 porce domácího hummusu si připravte:
- 200 gramů cizrny – suchá nebo v konzervě,
- 1-2 stroužky česneku,
- 2 lžíce sezamové pasty tahini,
- ½ lžičky římského kmínu,
- 3 lžíce panenského olivového oleje,
- šťáva z ½ citronu,
- špetka soli na dochucení.
Postup přípravy se suchou cizrnou
- Cizrnu namočte přes noc do misky s vodou. Popřípadě ji namočte ráno, před odchodem do práce. Ideální doba máčení je 12 hodin.
- Cizrna musí dostatečně změknout. Po dostatečně dlouhém máčení vodu slijte, cizrnu vsypte do hrnce, zalijte čerstvou vodou a vařte do změknutí.
- V ideální případě by se měla vařit osm hodin. Ale jelikož půjde cizrna i s ostatními ingrediencemi do kuchyňského robota, stačí ji povařit kratší dobu.
Rychlá varianta s konzervovanou cizrnou
Pokud se vám nechce trávit vařením cizrny tolik času, kupte si cizrnu v konzervě. Ta se nemusí namáčet ani vařit. Použije se celý obsah plechovky i s nálevem.
Dále se postupuje stejně. Jakmile je cizrna připravená (uvařená/konzerva otevřená), vše se postupně přidává do mixéru a nechá se rozmixovat dohladka. Nejlepší je hummus naservírovat do misky, pokapat olivovým olejem, posypat mletou paprikou a namáčet do něj pečivo.
Dýňovo-ricottová pomazánka
Mezi zdravé pomazánky patří i kombinace vitamíny nadupané dýně a na bílkoviny bohaté ricotty. Sladká hutná pomazánka, kterou oslníte.
K její přípravě budete potřebovat:
- 2 hrnečky ricotty,
- 2 hrnečky dýňového pyré,
- 2 lžičky javorového sirupu,
- ½ lžičky skořice.
Všechny suroviny smíchejte a podávejte. Výborně chutná s čerstvou zeleninou, pita chlebem a jablky. Ať už se rozhodnete vyzkoušet kterýkoli recept, přejeme vám dobrou chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
5 tipů na zdravé, chutné a levné snídaně, které prospějí vaší linii
Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?