Vypěstovali jste si vlastní papriky? Zavařte je na zimu
Ingredience na zavařování paprik
Na zavařování paprik (konkrétně na pět litrových zavařovaček) budete potřebovat:
- 1 kg žlutých paprik
- 1 kg zelených paprik
- 2 l vody
- 1 kg červených paprik
- 450 g cukru krystal
- 300 ml jablečného octa
- 25 g medu
- 20 g soli
- 5 stroužků česneku
- Špetku mletého pepře nebo pár kuliček do každé zavařovačky
Příprava
Papriky si dobře omyjte a očistěte. Vykrájejte z nich semínka i všechny ošklivé kousky, ve kterých se mohou objevovat zárodky plísní. Omyté paprika nakrájejte podílně na nudličky nebo na šířku na kroužky. Zavařovačky si pořádně vyvařte a pak na dno každé z nich nasypte na plátky nakrájený česnek. Ten funguje jako přírodní antibiotikum a pomůže nakládané papriky udržet déle čerstvé.
Česnek zasypte několika kuličkami pepře a pak každou sklenici naplňte zhruba do poloviny paprikami.
Vodu si nalijte do většího hrnce a rozmíchejte v ní jablečný ocet. Směs na mírném plamenu přiveďte k varu a pak v ní za stálého míchání rozpusťte cukr, med, sůl a případně i další koření, které chcete použít. Nálev několik minut povařte a pak ho odstavte z plotny. Nechte ho vystydnout na 70-80 °C, pokud nemáte teploměr, bude to asi za dvě minutky od odstavení z plotny.
Horkým nálevem přelijte všechny sklenice tak, aby byly plné až po okraj. Pak je zavřete, dobře utěsněte a obraťte dnem vzhůru. Po pěti minutách sklenice přeskládejte do zavařovacího hrnce a zavařujte asi deset minut. Nakonec nechte sklenice vychladnout a uložte je do spíže nebo na jiné vhodné místo. Při správném skladování vydrží celou zimu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nakládané okurky? Jedině ve vlastní šťávě
Zavařování ovoce a zeleniny: v myčce, v troubě, v mikrovlnce