Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Vypěstovali jste si vlastní papriky? Zavařte je na zimu

Češi mají k zahrádkaření odjakživa blízko. A tenhle bohulibý koníček nám může v dnešní době ušetřit dost peněz. Ale má to jeden háček – když se úroda vydaří, máme najednou větší množství stejného ovoce či zeleniny. A tak nezbývá, než sušit, nakládat nebo zavařovat. Dnes pro vás máme recept na zavařenou papriku. Nejlepší je zkombinovat různé druhy papriky, ale můžete udělat i jednodruhové sklenice.
zavařování paprik
Jak si připravit ty nejlepší zavařené papriky na zimu? (Foto: receptty.cz)

Ingredience na zavařování paprik

Na zavařování paprik (konkrétně na pět litrových zavařovaček) budete potřebovat:

  • 1 kg žlutých paprik
  • 1 kg zelených paprik
  • 2 l vody
  • 1 kg červených paprik
  • 450 g cukru krystal
  • 300 ml jablečného octa
  • 25 g medu
  • 20 g soli
  • 5 stroužků česneku
  • Špetku mletého pepře nebo pár kuliček do každé zavařovačky

Příprava

Papriky si dobře omyjte a očistěte. Vykrájejte z nich semínka i všechny ošklivé kousky, ve kterých se mohou objevovat zárodky plísní. Omyté paprika nakrájejte podílně na nudličky nebo na šířku na kroužky. Zavařovačky si pořádně vyvařte a pak na dno každé z nich nasypte na plátky nakrájený česnek. Ten funguje jako přírodní antibiotikum a pomůže nakládané papriky udržet déle čerstvé.

Česnek zasypte několika kuličkami pepře a pak každou sklenici naplňte zhruba do poloviny paprikami.

Vodu si nalijte do většího hrnce a rozmíchejte v ní jablečný ocet. Směs na mírném plamenu přiveďte k varu a pak v ní za stálého míchání rozpusťte cukr, med, sůl a případně i další koření, které chcete použít. Nálev několik minut povařte a pak ho odstavte z plotny. Nechte ho vystydnout na 70-80 °C, pokud nemáte teploměr, bude to asi za dvě minutky od odstavení z plotny.

Horkým nálevem přelijte všechny sklenice tak, aby byly plné až po okraj. Pak je zavřete, dobře utěsněte a obraťte dnem vzhůru. Po pěti minutách sklenice přeskládejte do zavařovacího hrnce a zavařujte asi deset minut. Nakonec nechte sklenice vychladnout a uložte je do spíže nebo na jiné vhodné místo. Při správném skladování vydrží celou zimu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nakládané okurky? Jedině ve vlastní šťávě

Zavařování ovoce a zeleniny: v myčce, v troubě, v mikrovlnce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek