Pondělí , 31. 03. 2025

Kvido

Luxusní čokoládový koláč hotový za 30 minut. Upečete ho jednou – a budete ho chtít znovu

Dnes máme recept určený především pro milovníky čokolády. Jedná se o výborný čokoládový dort, kterým můžete příjemně překvapit rodinu nebo návštěvu. Recept je jednoduchý, poradí si s ním doslova každý a příprava dezertu vám nezabere ani 30 minut.
koláč
Ke koláči skvěle pasuje domácí šlehačka nebo čerstvé sezónní ovoce. (foto: 123rf.com)

Rychlý a luxusní koláč pro víkendové chvíle

Blíží se víkend a vy přemýšlíte, čím potěšit sebe i své blízké? Sáhněte po osvědčené klasice – čokoládový koláč nikdy nezklame. Tento recept zvládnete do 30 minut, bez složitých postupů a s jistotou, že výsledek bude vypadat skvěle a chutnat ještě lépe. Ideální, když chcete rychle vytvořit něco opravdu dobrého.

Ingedience

Na přípravu těsta na čokoládový koláč potřebujete:

  • 210 g másla
  • 110 g čokolády na vaření
  • 120 g moučkového cukru
  • 4 celá vejce
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na čokoládovou polevu potřebujete:

  • 220 g čokolády na vaření
  • ½ l smetany
  • 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
Čokoládový koláč
Luxusní čokoládový koláč připravený za 30 minut.

Postup přípravy těsta

Nejprve oddělte žloutky a bílky. Opatrně, aby v bílcích nezůstala ani stopa žloutků. Poté žloutky v misce vyšlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne jemná pěna. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a máslo. Ty poté přilijte do žloutkové pěny.

Zvlášť v míse smíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva a tuto sypkou směs pomalu po částech vmíchejte do základu těsta. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta.

Plech na pečení, nejlépe o rozměrech 20 x 35 cm, vymažte tukem. Nalijte do něj těsto a pečte přibližně 20 minut při teplotě 180 °C podle výkonu trouby. Že je čokoládový koláč upečený poznáte tak, že se nebude přichytávat na zapíchnuté párátko nebo špejli.

Postup přípravy čokoládové polevy

Příprava polevy je jednoduchá. Stačí vám menší hrnec, který můžete použít přímo na plamen a rozpustit v něm všechny v receptu uvedené suroviny. Nebo můžete použít vodní lázeň.

Rozpuštěné suroviny dobře promíchejte a polevou přelijte celý koláč. Hotový dezert nechejte nějakou dobu odležet a poté jej alespoň na několik hodin přesuňte do lednice. Před podáváním můžete na čokoládový koláč ještě doplnit šlehačku, ideálně domácí. Vhodné je rovněž přidat čerstvé ovoce, například jahody nebo maliny.

K TÉMATU  Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý a snadný čokoládový dort s vanilkovým krémem, který vás překvapí

Nepečený banánový dort s korpusem z Fanty

0.0/5
Žádné recenze nenalezeny
*Guests cannot publish reviews
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů