Úterý , 16. 04. 2024

Irena

Australský chléb, na který nepotřebujete kvasnice

Nechte se inspirovat receptem na chléb od protinožců a udělejte si domácí pečivo kdykoliv na něj budete mít chuť.
chléb
Australský chléb se nazývá damper.

Tradiční australský chléb neboli damper je pečivo, k jehož přípravě nejsou zapotřebí kvasnice a ani dlouhá doba kynutí. Původně si ho připravovali dobytkáři, kteří na svých náročných cestách měli k dispozici jen několik základních surovin.

Pravý damper se připravuje v rozžhaveném popelu, my vám ale přinášíme recept, podle kterého si ho upečete doma v troubě. Výhodou je, že vám vydrží dlouho čerstvý a chutný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čerstvé pečivo vždy na stole: Domácí žemle s lněným semínkem

Večerní snack 3x jinak: Vyzkoušejte naše pomazánky

Australský chléb

porce
g / porce
Ingredience (na 1 bochník):
  • 300
    300
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 150
    150
    g
    jemně mleté špaldové mouky
  • 50
    50
    g
    žitné mouky
  • 1
    1
    lžička
    soli
  • 1
    1
    balení
    kypřicího prášku
  • 1
    1
    lžíce
    drceného kmínu
  • 1
    1
    lžíce
    celého kmínu
  • 350
    350
    ml
    polotučného mléka
  • 2
    2
    lžíce
    másla

Postup:

  1. Do velké mísy si prosejeme všechny tři mouky, poté přidáme kypřicí prášek, sůl a drcený kmín. Ingredience promícháme.

  2. V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo a smícháme ho s mlékem pokojové teploty. Aby se lépe obě suroviny propojily, použijeme na míchání metličku.

  3. V misce s moukami si uděláme důlek, do kterého nalijeme asi polovinu mléka s máslem. Promícháme vařečkou. Poté přilijeme zbytek a ručně vymísíme těsto.

  4. Těsto přemístíme na vál posypaný trochou mouky a popřekládáme ho – tzn. že těsto povytáhneme za jeden konec a ten přetáhneme přes zbývající část. Následně těsto pootočíme a znovu za jednu stranu povytáhneme a takto na válu pokračujeme. Postup za průběžného podsypávání moukou několikrát opakujeme, dokud není těsto hladké a měkké. Teprve poté z něj vytvarujeme bochník.

  5. Troubu si předehřejeme na 220 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáč, aby se prohřál. Do bochníku chleba uděláme tři zářezy vedle sebe, asi půl centimetru hluboké. Přendáme ho do vyhřáté formy a potřeme ještě trochou mléka a zaprášíme špetkou mouky smíchanou s polévkovou lžící celého kmínu.

  6. Pečeme asi 15 minut, poté teplotu v troubě snížíme na 180 °C a dopékáme dalších 20 až 30 minut. Chléb odložíme na mřížku a nemanipulujeme s ním, dokud není úplně zchladlý. Skladujeme ho zabalený v utěrce nebo jiném plátýnku – déle potom vydrží. Správně upečený damper by měl při poklepání zespodu vydávat dutý zvuk.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek