Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Vepřová panenka s žampionovou nádivkou ze 3 ingrediencí

Tentokrát pro vás máme opravdovou specialitu ve francouzském stylu. Recept, kterým doma zaručeně uděláte skvělý dojem. Přitom je velmi jednoduchý a stačí na něj jen pouhé tři ingredience plus koření.
panenka
Z pouhých několika ingrediencí vykouzlíte perfektní hlavní chod. (foto: sovkusom.ru)

Vepřová panenka zapékaná s houbovou nádivkou, nejlépe žampionovou, je delikátní záležitost. Použít můžete i lesní houby a pak už potřebujete jen vejce a česnek. Panenka je libové a křehké maso a má vysoký obsah bílkovin. Má však minimální množství tuku, a proto si musíte při její přípravě dát pozor, abyste ji nepřesušili. To se vám ale díky naší nádivce nemůže stát.

Ingredience

Na oběd nebo večeři pro čtyři strávníky budete potřebovat:

  • 600 g vepřové panenky
  • 200 g očištěných žampionů (v houbařské sezoně můžete použít i čerstvé hříbky přímo z lesa)
  • 4 vejce
  • 3-4 stroužky česneku
  • Sůl a pepř
  • Čerstvé bylinky a další koření dle chuti a možností

Příprava

Panenku si dobře omyjte a očistěte. Zlehka si ji prosolte a pak ji položte tak, aby ležela na své tenčí straně a zhruba do poloviny ji nařízněte. Nezapomeňte panenku osolit i zevnitř tohoto naříznutí. Naříznutou a osolenou panenku klidně nechte chvilku na kuchyňské lince odpočinout a věnujte se dalším surovinám.

Vejce si dejte vařit natvrdo a žampiony na mírném plameni tak, aby vám změkly. Hotové žampiony slijte a nechte je chvilku okapat. Vajíčka i houby propasírujte přes síto nebo si je nakrájejte najemno a opatrně je smíchejte dohromady, abyste je příliš nerozmačkali. Přidejte k nim utřený česnek, směs zlehka přisolte a dochuťte pepřem, bylinkami a případně i dalším kořením.

Nádivku opatrně napěchujte do naříznuté panenky, nejlepší je použít čajovou lžičku a druhou rukou si přidržovat maso. Naditou panenku omotejte nití, aby nádivka zůstala uvnitř a nekoukala během pečení ven. Maso pak vložte do pečícího sáčku a dejte ho na plech. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C, vepřová panenka bude hotová asi za hodinu. Servírujte se zeleninovou oblohou nebo rovnou se salátem. Jako další přílohy se hodí brambory, americké brambory, hranolky nebo kuskus.

K TÉMATU  Sypaný jahodový koláč, jaký jste ještě neochutnali! Jednoduchý a skvělý

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vepřová žebra s tou nejlepší domácí marinádou

Poctivé zapečené brambory s mletým masem a čedarem

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek