Vepřová panenka s žampionovou nádivkou ze 3 ingrediencí
Vepřová panenka zapékaná s houbovou nádivkou, nejlépe žampionovou, je delikátní záležitost. Použít můžete i lesní houby a pak už potřebujete jen vejce a česnek. Panenka je libové a křehké maso a má vysoký obsah bílkovin. Má však minimální množství tuku, a proto si musíte při její přípravě dát pozor, abyste ji nepřesušili. To se vám ale díky naší nádivce nemůže stát.
Ingredience
Na oběd nebo večeři pro čtyři strávníky budete potřebovat:
- 600 g vepřové panenky
- 200 g očištěných žampionů (v houbařské sezoně můžete použít i čerstvé hříbky přímo z lesa)
- 4 vejce
- 3-4 stroužky česneku
- Sůl a pepř
- Čerstvé bylinky a další koření dle chuti a možností
Příprava
Panenku si dobře omyjte a očistěte. Zlehka si ji prosolte a pak ji položte tak, aby ležela na své tenčí straně a zhruba do poloviny ji nařízněte. Nezapomeňte panenku osolit i zevnitř tohoto naříznutí. Naříznutou a osolenou panenku klidně nechte chvilku na kuchyňské lince odpočinout a věnujte se dalším surovinám.
Vejce si dejte vařit natvrdo a žampiony na mírném plameni tak, aby vám změkly. Hotové žampiony slijte a nechte je chvilku okapat. Vajíčka i houby propasírujte přes síto nebo si je nakrájejte najemno a opatrně je smíchejte dohromady, abyste je příliš nerozmačkali. Přidejte k nim utřený česnek, směs zlehka přisolte a dochuťte pepřem, bylinkami a případně i dalším kořením.
Nádivku opatrně napěchujte do naříznuté panenky, nejlepší je použít čajovou lžičku a druhou rukou si přidržovat maso. Naditou panenku omotejte nití, aby nádivka zůstala uvnitř a nekoukala během pečení ven. Maso pak vložte do pečícího sáčku a dejte ho na plech. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C, vepřová panenka bude hotová asi za hodinu. Servírujte se zeleninovou oblohou nebo rovnou se salátem. Jako další přílohy se hodí brambory, americké brambory, hranolky nebo kuskus.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT