Velikonoční seriál: Hody, hody, doprovody na Velikonoční pondělí
Stejně jako vejce by však na Velikonoční pondělí nemělo na stole chybět ani tradiční cukroví jménem Boží milosti, které je oblíbené nejen při masopustu, ale i během svátků jara.
Recepty na Velikonoční pondělí
Boží milosti
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- strouhaná kůra z jednoho citronu
- 40 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce rumu
- 1-2 žloutky
- máslo na smažení
- směs vanilkového a moučkového cukru na obalení
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme rukama hladké těsto, které důkladně pár minut hněteme. Poté jej uložíme do sáčku a necháme půl hodiny odpočívat v lednici. Následně těsto rozválíme na půl centimetru vysokou placku, ze které ostrým nožem nebo rádýlkem vykrajujeme čtverečky o velikosti 6×6 cm.
V každém z nich utvoříme uprostřed několik zářezů (kraje necháme neporušené). V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme máslo či sádlo a jednotlivé boží milosti po obou stranách smažíme. Když boží milosti zrůžoví a lehce se nafouknou, můžeme je vyndat na ubrousek a nechat z nich okapat přebytečný tuk. Nakonec ještě horké boží milosti obalujeme ve směsi cukrů.
Tradiční bramborový salát
Ingredience:
- 500 g brambor
- 200 g mrkve
- 100 g hrášku (může být nakládaný v nálevu)
- 1 sklenice nakládaných kyselých okurek
- 1 velká cibule
- 3 lžíce hořčice
- 5 lžic majonézy (nebo bílého jogurtu)
- 4 vařená vejce
- 200 g měkkého salámu (kuřecí junior)
- sůl
- pepř
Postup:
Předem uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Do mísy k bramborám přidáme na kousky nakrájená vejce (osvědčí se kráječ/lis na brambory), hrášek, mrkev (někdo má raději měkčí, můžete ji tedy před přidáním chvilku povařit).
Do směsi dále přidáme na kostičky nakrájené okurky, cibuli a kdo má rád, tak i salám. Vše osolíme, opepříme a dochutíme hořčicí.
Nakonec do směsi přimícháme majonézu (nebo jogurt) a důkladně promícháme. Pokud máte raději bramborový salát kyselejší, můžete přidat i lžíci láku z okurek. Salát pak získá výraznější chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Velikonoční seriál: Lahodná jídla na nedělní Boží hod
Velikonoční seriál: Bílá sobota nás volá. Co podle tradice prostíráme?