Tradiční velikonoční nádivka s jarními kopřivami
Na základ velikonoční nádivky si připravte:
- 250 g másla
- 250 g uzeného masa
- 12 tukových rohlíků (mohou být i ztvrdlé)
- 8 vajec
- 2 jarní cibulky
V kuchyni by vám nemělo chybět toto koření:
- Sůl
- Mletý pepř
- Drcená majoránka
- Mletý zázvor
- Muškátový oříšek
- Pažitka
- 1-2 čerstvě utržené mladé kopřivy
Kromě toho budete potřebovat:
- Vepřové sádlo nebo Heru na vymazání pekáče
- Strouhanku
Příprava
Uzené maso dejte vcelku povařit ve vodě, aby se vám hezky stáhlo. Vodu nevylévejte, nechte ji vystydnout a dejte stranou, bude se vám hodit později. Povařené uzené nakrájejte na kostičky. Zatímco se vám maso vaří, můžete se vrhnout na přípravu základu nádivky. V míse utřete máslo s vaječnými žloutky. Přidejte sůl, pepř a další koření dle chuti. Základ by měla tvořit majoránka, zázvor, muškátový oříšek a pažitka.
Mladou kopřivu si pořádně omyjte ve vlažné vodě, raději hned několikrát. Pak ji nasekejte najemno a zpracujte do nádivky. Rohlíky si nakrájejte na kostičky stejné velikosti, jako mají kostičky uzeného masa. Rohlíky dejte do jiné mísy a prolijte je vývarem z masa. Nechte je chvilku namáčet a teprve pak je zapracujte do nádivky.
Z vaječných bílků vyšlehejte hutný sníh. Aby vám dobře držel, můžete přidat i trošku cukru, ale není to nutné. Sníh vmíchejte do nádivky spolu s kostičkami masa. Hotovou nádivku nechte půlhodinky odpočinout. Mezitím si pekáč vymažte sádlem nebo Herou a vysypte ho strouhankou. Odpočatou nádivku do pekáče dobře napěchujte a dejte ji péci do trouby předehřáté na 180 °C. Hotová bude za 25 minut. Nechte si chutnat!
Tip na závěr – pokud chcete zkusit další Velikonoční recepty, koukněte na článek, který je plný sladkých dobrot!
Přejeme vám, ať se nádivka povede a veselé Velikonoce!