Nadýchaný tvarohový dezert s rozinkami. Upečte si ho nejen na Velikonoce
Ingredience na tvarohový dezert
Na korpus na tvarohový dezert si připravte tyto ingredience:
- 450 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Na tvarohovou náplň budete potřebovat:
- 1 kg jemného plnotučného tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 100 g rozinek
- 25 ml zakysané smetany
- 3 vaječné žloutky
- Kůru z jednoho středně velkého citronu
Příprava
Ještě než vůbec začnete, naložte si rozinky do teplé vody, nejlépe převařené, aby v ní nebyl chlor. V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku prosejte s práškem do pečiva, přidejte obě vejce a změklé máslo a celou hmotu pořádně zpracujte.
Nakonec do těsta zapracujte také cukr. Hotové těsto si rozdělte na dvě poloviny. První si rozválejte a navrstvěte ji na plech vyložený pečicím papírem. Druhou zatím odložte stranou.
Nyní je čas připravit si náplň. Dobře omytý citron zbavte kůry a nastrouhejte si ji najemno. Tvaroh si utřete spolu cukrem a postupně do něj přidejte všechny tři žloutky. Do tvarohu přidejte nastrouhanou citronovou kůru a také rozinky, které je dobré nejprve nechat osušit. Rozinky by ve vodě měly nabobtnat. Tvarohovou směs i s rozinkami rovnoměrně rozetřete na těsto.
Druhou polovinu těsta také rozválejte tak, aby bylo zhruba půl centimetru vysoké. Pak z něj nařezejte asi centimetr široké proužky, které křížem vyskládejte na tvarohovou vrstvu. Mřížku z těsta zlehka potřete zakysanou smetanou. Zákusek dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Hotový bude přibližně za 30 minut. Podávejte ještě teplý, můžete jej dozdobit šlehačkou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Tvarohová bublanina s jahodami. Přinášíme recept, který si oblíbíte