Skvělý karamelový krém za pár minut
Nechcete-li využít karamelové Salko, můžete si karamel připravit sami a rozmíchat ho ve smetaně ke šlehání. Další postup je potom stejný jako v našem receptu. Ale taková příprava už pochopitelně trvá o poznání déle. V chuti krému přitom prakticky nepoznáte rozdíl, takže není třeba si ztěžovat práci.
Ingredience na karamelový krém
- 1 plechovka karamelového Salka (500 ml)
- 250 g másla
- Špetka mleté vanilky nebo skořice pro zpestření chuti
- Špetka soli
Příprava
Máslo a Salko musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou, tedy kolem 20 °C. Proto je vyndejte z lednice nejlépe několik hodin předtím, než s nimi začnete pracovat. Máslo si klidně nakrájejte na tenké plátky, aby snáze změklo. Změklé máslo pak v mixéru na pomalé obrátky vyšlehejte do hutné pěny. Za stálého šlehání do pěny zapracovávejte Salko, špetku soli a případně i vanilku nebo skořici. Ty však nejsou nutné.
S krémem je dobré pracovat hned poté, co jej vyšleháte. Pokud s ním přizdobíte vánoční cukroví nebo jiné sladkosti, které nebudete uchovávat v lednici, zvažte přidání ztužovače do šlehačky nebo želatiny. Pokud chcete krémem dozdobit dorty, například větrníky, nebude ztužovač potřeba.
Krém je vskutku velmi variabilní a jeho využití v kuchyni se fantazii meze nekladou. Je výborný jako náplň dortů, ale klidně i jen tak na lžičce, když potřebujete zahnat chuť na sladké. Pokud si tento recept chcete ozvláštnit ještě víc, přidejte větší množství soli a vyrobíte tak populární slaný karamel.
Karamelový krém v každém případě nemá příliš velkou trvanlivost. Budete-li jej skladovat při pokojové teplotě, spotřebovat byste jej měli nejdéle do dvou dní. V lednici vydrží ještě o den déle. Na domácí zmrzlině skladované v mrazáku se pak začne kazit asi po měsíci. I tak je ale lepší zkonzumovat zmrzlinu dříve.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nepečený dezert jménem “karamelka”. Hotový do 10 minut!
V hlavní roli karamel! Potěšte se sladkou dobrotou. Přinášíme reccept!