Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Pizza bez pečení v troubě? Ale ano, jde to!

Pizza je oblíbená pochoutka napříč celým světem. Je totiž nesmírně variabilní a navíc jde vlastně o fast food – upečená je za pár minut. To nejtěžší na její přípravě je však správná pec, nejlépe na dřevo. My pro vás ale máme speciální recept na pizzu, kterou si snadno připravíte doma. Bez zmiňované pece a nepotřebujete k ní dokonce ani troubu!
pizza
Pizza jako z Itálie! (foto: qiong_cooking)

Tahle vychytávka se hodí i v případě, že se vám pizza zkrátka jen nechce péct. Základem je přitom poctivé italské těsto, ve kterém je v kvásku namísto cukru med. Takovou pizzu vám naservírují jen v těch nejlepších restauracích.

Ingredience

Na těsto na jednu až dvě pizzy, podle velikosti vaší pánve, budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 200 ml převařené vlažné vody
  • 40 ml plnotučného mléka
  • 15 ml medu
  • 5 g soli
  • Půl kostky droždí (přibližně 20 g)

Kromě toho si nachystejte rajský protlak, rajčata, sýr (například mozzarellu, ale využít můžete i eidam nebo jakýkoli jiný), šunku nebo salám. Pizza ovšem snese cokoli dalšího, co máte rádi a čím si ji chcete přizdobit.

Příprava

Nejprve zadělejte na kvásek. Mléko si ve větším hrnečku lehce zahřejte na plotně nebo v mikrovlnce tak, aby se jeho teplota pohybovala kolem 30 °C. Pak v něm rozmíchejte med s droždím, přehoďte ho čistou bavlněnou utěrkou a nechte kvásek pracovat alespoň půl hodiny na teplém a suchém místě. Po třiceti minutách kvásek zřeďte převařenou vodou a nechte ještě odpočinout.

Hotový kvásek si slijte do mísy a prosejte do něj mouku. Těsto přisolte a dobře ho rukama zpracujte tak, aby vzniklo hutné a vláčné těsto, které se nebude lepit na okraje mísy ani na vaše ruce. Zpracované těsto nechte hodinku vykynout na teplém a suchém místě.

Vykynuté těsto znovu důkladně prohněťte, vytvarujte z něj jednu nebo dvě placky silné necelý centimetr a ty zlehka propíchejte vidličkou tak, aby do nich mohl zatéct rajčatový protlak, případně tuk ze sýru. Díky tomu pizzový korpus při pečení krásně nasákne další chutě.

Na plotně si rozpalte velkou pánev s trochou olivového oleje. Na oleji z obou stran orestujte ještě neozdobenou pizza placku na středním plameni. Pak stáhněte plamen na mírný a placku z jedné strany dozdobte tak, jak ji máte rádi. Nejlepší je použít základ z rajského protlaku, ale můžete udělat také smetanovou variantu. Dozdobenou pizzu restujte ještě několik minut pod pokličkou, dokud se vám sýr hezky nerozteče. Podávejte rovnou z plotny. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Klasický červený boršč. Recept na dokonalou podzimní pochoutku, která zahřeje

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jednoduché a chuťově dokonalé mini pizzy. Už jste je vyzkoušeli?

Která méně známá italská jídla musíte rozhodně ochutnat?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek