Vyzkoušejte tento lahodný čokoládovo-vanilkový nepečený dort
Ingredience na nepečený dort
Na nepečený dort budete potřebovat:
- 600 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 g sušeného mléka nebo sušené syrovátky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 4 vaječné žloutky
- Vanilkovou esenci, 5 g mleté vanilky nebo 4 balení vanilkového cukru
- Špetku soli
Na čokoládovou polevu si nachystejte:
- 200 g čokolády na vaření
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 50 ml másla
Příprava
V dostatečně velkém hrnci si v kondenzovaném mléce rozmíchejte sušené mléko nebo sušenou syrovátku a zlehka prosolené vyšlehané vaječné žloutky. Směs zahřejte na mírném plamenu a ještě než začne vřít, zhruba při 60 °C do ní přimíchejte smetanu ke šlehání a vanilkovou esenci. Když začne krém probublávat, přilejte do něj mléko a za stálého míchání vařte, dokud směs nezačne opět houstnout.
Jakmile získá krém konzistenci hotového pudinku, odstavte ho z plotny a vmíchejte do něj změklé máslo. Míchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí a nevznikne lesklý a stejnoměrný vanilkový krém. Hotový krém přelijte do dortové nebo bábovkové formy a dejte ho zatuhnout do lednice.
Zatímco dort tuhne, připravte si čokoládovou polevu. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte si ji ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády postupně rozmíchejte cukr se šlehačkou. Pak polevu odstavte z plotny a vmíchejte do ní máslo. To si můžete také předem rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Ještě teplou polevou dort zalijte a dejte ho zpět do lednice, aby hezky zatuhnul. Podávejte chlazený. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT