Poklidné nedělní odpoledne – 3 tipy, jak si jej zpestřit!
1) Něco sladkého
Typická nedělní pohoda, která nevyžaduje nijak dlouhé snažení v kuchyni. Stačí umíchat těsto, vložit do formy na bábovku, přidat kakao, čokoládu nebo ovoce a bábovka je hotová.
2) Čajový dýchánek
A co k tomu? Nejlépe ovocný čaj nebo samozřejmě jakýkoliv jiný dle chuti. Stačí vám čajník nerez nebo rychlovarná konvice, sypaný čaj a sítko na vyluhování.
Ovocné čaje:
- Teplota vody: 100 °C
- Doba luhování: 5 – 8 minut
Černý čaj:
- Teplota vody: 99 °C
- Doba luhování: 3 minuty (pokud chcete silnější povzbuzující účinky čaje, vyluhujte jej 5 minut)
Zelený čaj:
- Teplota vody: 82 – 85 °C
- Doba luhování: 1 minuta (můžete luhovat i déle – záleží na typu čaje)
Bílý čaj:
- Teplota vody: 90 °C
- Doba luhování: 1 – 2 minuty
2) Domácí sýrové fondue
Co budete potřebovat?
- 400 g sýra s vysokým obsahem tuku (například gouda)
- 1 – 2 malé stroužky česneku
- 1 lžíce solamylu
- 2 – 3 dcl lžíce suchého bílého vína
- Bageta nebo bílý chléb
Nádobu na fondue důkladně vytřete česnekem, nastrouhejte sýr a podlijte 1 dcl bílého vína. Pomalu zahřívejte a nechte sýr postupně rozpustit. Jakmile bude sýr zcela rozpuštěný, podlijte jej 0,5 dcl vína tak, abyste získali konzistenci hustší omáčky. Ve zbytku vína rozmíchejte solamyl a přidejte do směsi. Pokud vám bude připadat směs stále příliš hustá, zřeďte ji ještě trochou vína.
Máte hotovo? Pak už jen stačí nakrájet doprostřed stolu chléb. Každý host si pak může chlebem nabírat fondue přímo z nádoby na fondue. Dobrou chuť!