Grilování je skvělou devízou léta. Jaké pochutiny si na grilu připravit?
Budete opékat v přírodě, nebo na balkóně? Ať již se rozhodnete pro jakékoli grilování a jakékoli pochutiny, bude vaše letní pohoda dokonalá!
Tip pro vegetariány
Letní večer přímo vybízí k tomu připravit si nějakou voňavou specialitu na grilu. Voňavý a křupavý sýr, který bude obohacen o vůni dřeva, je nezapomenutelnou chutí, po níž se vám bude během zimních měsíců stýskat.
Do alobalu si nachystejte hermelín, který pomažete olivovým olejem a zasypete kořením na sýr. Do balíčku přidejte i na jemné plátky nakrájenou cibuli. Zabalte a vložte na gril. Po rozbalení se vaše chuťové buňky ocitnou v nebi! Viva la grilování!
Zelenina a houby
Myslíte si, že zelenina je naprostá zbytečnost a nuda? Dejte jí šanci vyniknout na grilu – a budete zírat! Stačí, když si na grilovací tácek nakrájíte směs rajčat, paprik a cukety, a na to všechno ještě přidáte balení čerstvých nakrájených žampiónů.
Předtím, než směs vložíte na gril, zeleninu v míse promíchejte s olivovým olejem, trochou soli a kořenicí směsi určenou pro zeleninu. Když se na vás bude ze stolu usmívat výsledek vašeho snažení, s chutí se do něj pustí i zarytí zeleninoví odpůrci a masojedi.
Maso na medu patří mezi vynikající pochutiny při grilování
Dali byste si flákotu masa? V létě ideální tip na oběd nebo večeři. Příjemná a rychlá příprava – a ta chuť! Budete litovat, že léto není každý den vašeho života!
Nachystejte si marinádu v podobě olivového oleje, tří plných lžic medu, koření na maso, a přidejte i nadrcený česnek, sušenou cibuli a lžíci poctivé chilli omáčky. Kombinace jemné chuti medu a pálivého chilli je nezapomenutelným zážitkem pro všechny, kdo se u společného stolu sejdou. Budete si přát, aby vaše porce byla nekonečná!
Grilovaná křupavá křídla
Kuřecí křídla, která si připravíte na zahradním grilu, budou super volbou a krásně tráveným časem. Nachystejte si marinádu v podobě bylinek ze zahrádky nebo balkónu – použijte rozmarýn a česnek, a přidejte i sušené a mleté koření určené pro kuře.
Zabalte křídla do alobalu a nechte je na mírném plamenu provonět letní vůní dřeva. Až se do nich pustíte, dejte si je třeba s opečenými brambory, jež jste si připravili s trochou tymiánu, mleté sladké a pálivé papriky, saturejky, bazalky a majoránky. Letní pohoda a dobrota je právě na stole!
Pstruh patří mezi nejlepší pochutiny při grilování
Čerstvý sladkovodní pstruh, kterého si vlastnoručně ulovíte v některé z vašich blízkých rybáren, se skvěle hodí pro líné letní odpoledne. Před tím, než jej zavřete do mřížky určené na grilování ryb, jej naplňte plátkem másla, 3 snítkami čerstvého rozmarýnu, a vložte do něj i nakrájený stroužek česneku a 3 plátky citrónu. Jednoduchá kombinace základních chutí se obohatí o vůni ohně, a vznikne tak symfonie pro vaše chuťové buňky!
Zálesácký špíz
Máte v plánu si udělat pochod v přírodě, a rádi byste něco dobrého po cestě snědli? Zkuste si vzít pár věcí a připravte si na ohništi zálesácký špíz. Na přichystané ostrouhané klacky napichujte střídavě plátky cibule, papriky, masa a špeku. Nic víc nebudete potřebovat. Opékejte po všech stranách, a než se do dobroty pustíte, na táboráku si opečte i pořádnou skývu chleba.
Křupavý chléb tak poslouží jako výborný tácek pro dobrotu, kterou si v přírodě dáte. Asi nemusíme zdůrazňovat, že potom je třeba dobře uhasit oheň, co jste k přípravě dobroty přichystali.
Budete trávit letní odpoledne na balkóně, na zahradě nebo třeba v přírodě? Vyzkoušejte naše recepty a radujte se z každého letního okamžiku, který máte. Dobré jídlo umocní krásný letní pocit. Tak co si v rámci grilování připravíte vy?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány