Dýňová sezona: 3 podzimní tradiční i netradiční recepty
Sezóna cuket skončila a na řadu přichází sezóna dýní. Dýně jsou v podzimním období využívány nejen jako dekorace. Věděli jste, že z obyčejné dýně můžete připravit spoustu pokrmů, které si zamilujete? Inspirujte se a vyzkoušejte některý z nich.
Dýňová polévka se zázvorem a praženými dýňovými semínky
Dýňová polévka je jakousi podzimní klasikou, co se týká dýňových receptů. Připravte si tuto lahodnou polévku, která vás rozhodně v následujících deštivých dnech zahřeje.
Budete potřebovat:
- 1 dýni hokaido
- 2 brambory (nemusí být)
- 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 100 ml smetany
- 1,5 čajové lžičky zázvoru
- 1 čajová lžička kari
- sůl, pepř, olivový olej, bylinky
Postup přípravy:
- Dýni důkladně umyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky.
- Do hrnce nalijte 2 polévkové lžíce olivového oleje, na kterém dýni orestujte.
- Dejte si záležet a dýni na oleji nechte pořádně osmahnout.
- Posléze přidejte kari, nastrouhaný zázvor, nakrájené brambory a vše zalijte vývarem.
- Vařte asi 20 minut – dokud nebude zelenina měkká.
- Nakonec všechno rozmixujte, přidejte smetanu, dochuťte podle vlastní chuti a dozdobte nasekanými bylinkami – opět jejich výběr závisí na vás.
- Podávejte s praženými dýňovými semínky.
Dýňová pomazánka se sezamem
Milovníci pomazánek si jistě smlsnou na pomazánce z dýně, která je velmi lehká a hlavně chutná.
Budete potřebovat:
- 1 dýni hokaido
- ¼ hrnku pasty tahini
- 2 stroužky česneku
- šťávu z půlky citronu
- olivový olej
- sůl, pepř, římský kmín, rozmarýn
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Než se trouba nahřeje, připravte si ingredience.
- Dýni pořádně očistěte a omyjte. Rozkrojte ji a vydlabejte její vnitřek. Dužinu pak nakrájejte na kostky a vložte na plech, který jste si vyložili pečicím papírem.
- Kostky dýně zakápněte olivovým olejem a lehce osolte.
- Plech vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut – dokud není dýně měkká.
- Jakmile je dýně hotová, nechte ji vychladnout.
- Po vychladnutí ji společně s ostatními ingrediencemi vložte do mixéru a rozmixujte.
- Nakonec už jen dochuťte dle své chuti.
Americký dýňový koláč
Na korpus budete potřebovat:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 1 kávovou lžičku cukru krupice
- 75 ml studené vody
- špetku soli
- formu o průměru 23 cm
Postup přípravy:
- Mouku a sůl prosejte a smíchejte s máslem. Aby se vám lépe pracovalo, nakrájejte máslo na menší kostičky.
- Začněte zpracovávat hmotu, která by měla tvořit menší hrudky (něco jako drobenka).
- Přidejte cukr a opět zpracujte v hrudky.
- Postupně přilejte vodu a pomocí vidličky ji do těsta vmíchejte.
- Nakonec celé těsto ručně pořádně zpracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň jednu hodinu uležet v lednici.
- Vytáhněte těsto z lednice a troubu předehřejte na 220 °C.
- Jakmile má těsto pokojovou teplotu, rozválejte ho do kruhu (snažte se, aby velikost byla podobná velikosti formy).
- Těsto vložte do formy a vytvarujte.
- Na korpus položte pečicí papír a zasypte ho sušenými fazolemi.
- Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Jakmile začnou okraje růžovět, korpus vytáhněte, odstraňte papír s fazolemi a dopečte ještě 5 minut.
Na náplň budete potřebovat:
- 430 g dýňového pyré (předem si uvařte dýni do měkka a rozmixujte ji v pyré)
- 3 vejce
- 240 ml šlehačky
- 60 ml plnotučného mléka
- 250 g třtinového cukru
- 15 g kukuřičného škrobu
- ¼ kávové lžičky soli
- 1 ½ kávové lžičky mleté skořice
- ½ kávové lžičky mletého zázvoru
- ¼ kávové lžičky mletého muškátového oříšku
- špetku mletého hřebíčku
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 190 °C.
- V míse rozšlehejte dýňové pyré, vajíčka a třtinový cukr.
- Následně přidejte kukuřičný škrob, sůl, koření, a opatrně šlehačku a mléko.
- Šlehejte opravdu důkladně, všechny ingredience se musí dokonale spojit. Nelekněte se, náplň je hustší než náplně, na které jsme zvyklí.
- Jakmile je náplň hotová, nalijte ji na korpus, zakryjte alobalem (předejdete tak spálení okrajů) a vložte do trouby asi na 20 minut.
- Po 20 minutách alobal sundejte a dopečte dalších asi 20 minut.
- Hotový koláč nechte zcela vychladnout a minimálně 3 hodiny by se měl vychladit v lednici.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Recepty ze zahrádky: 6 dobrot, které připravíte z dýně Hokaido
Recepty ze zahrádky: Cuketa a 6 receptů, kde hraje hlavní roli