Dýně, dýně a zase dýně! Lahodné recepty, které vás potěší
Polévka z Hokkaidó okouzlí i zaryté odpůrce dýní
Jestli jste se těšili na něco skutečně výjimečného, je to právě zde! Tuto polévku totiž milují i lidé, kteří jinak odmítají pozřít cokoliv, kde se dýně vyskytuje, kteří odmítají veškeré recepty z dýně. Tajemství tkví v tom správném koření a také radosti kuchaře či kuchařky z naprosto jednoduchého a zaručeného postupu.
Budete potřebovat:
- 1 dýni Hokkaidó,
- 30% smetanu,
- sůl,
- kari koření,
- chléb,
- máslo.
Postup přípravy:
- Nejdříve si dýni nakrájejte na větší kusy. Ty zbavte slupky a také vnitřních jadérek.
- Nyní dýni nakrájejte na menší kousky a zalejte ji vodou tak, aby byla ponořená. V hrnci ji povařte asi deset minut. Vody nemusí být mnoho, aby polévka neztrácela na své bohaté chuti.
- Polévku osolte a přidejte do ní kari koření.
- Nyní kusy dýně v polévce rozmixujte.
- Nakonec přilejte smetanu a polévku nechte ještě deset minut zredukovat.
Správná konzistence polévky je jemně krémová, nikoliv vodnatá. Než ji budete servírovat, nachystejte si kostičky chlebu opečené na másle. Ty nakonec položte na jednotlivé porce. Věříme, že vám tento skvost zachutná. Polévka vás dokáže zahřát během prvních podzimních dnů, a navodí skutečný pocit pohostinného domova.
Džem z dýně Hokkaidó vám vykouzlí úsměv na tváři
Tento recept, díky kterému dýně zpracujete, si zamilujete i proto, že zde nemusíte marmeládu nijak dále dochucovat, a navíc lze dýni Hokkaidó použít i se slupkou. Milujeme snadnou přípravu. Vy také?
Co budete potřebovat:
- dýni Hokkaidó,
- sladidlo v podobě cukru nebo medu,
- šťávu z jednoho citrónu,
- špetku kardamomu.
Postup přípravy:
- Dýni opláchněte a zbavte bubáka i semínek.
- Nakrájejte ji na větší kousky a vložte do hrnce s trochou vody.
- Dýni vařte do měkka.
- Přidejte sladidlo podle vašich preferencí a chuti.
- Přidejte šťávu z jednoho citrónu.
- Přidejte několik zrnek rozdrceného kardamomu.
- Směs rozmixujte a za horka jí plňte zavařovací sklenice. Ty pak nakonec dobře uzavřete a postavte víčkem nahoru až do vychladnutí.
Tento recept je skvělý i proto, že pro něj naprosto nepotřebujete pektin. Dýně jsou samy o sobě husté, a proto již nepotřebují nijak vypomáhat přidanými látkami.
Pečený losos se zeleninou – vše na jednom plechu
Nechce se vám dnes připravovat nic složitého k obědu? Nachystejte si něco, co se bude péct samo. Oběd bohatý na chutě i zeleninu tak bude tou nejlepší odměnou dne, kdy si místo kuchtění dopřejete více pohody a času pro své radosti.
Co budete potřebovat:
- dýni,
- plátek lososa,
- 5 mrkví,
- olivový olej,
- pomeranč,
- provensálské bylinky,
- hrubozrnnou sůl.
Postup přípravy:
- Nejprve si rozehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Plech si vyložte pečicím papírem.
- Připravte si mrkve tak, že je omyjete a oloupete. Poté je rozkrojte na 4 větší kousky – podélně i příčně.
- Dýni si oloupejte a zbavte ji semínek. Nakrájejte ji na hrubší plátky – zhruba ve stejné šíři, jako máte mrkev.
- Na plech vložte plátek lososa, dýně a mrkve. Posypejte hlavní ingredience hrubozrnnou solí a provensálskými bylinkami.
- Na lososa poklaďte plátky pomeranče.
- Celý obsah plechu pokapejte olivovým olejem a vložte plech do trouby.
- Pečte zhruba 40 minut, až bude dýně a mrkev do zlata.
Podávejte s pomerančovým džusem nebo růžovým či bílým vínem.
Věříme, že si tyto recepty oblíbíte stejně jako my a že se dýně jako sklizňové skvosty stanou vítanou součástí vašeho kuchařského umění. Přejeme vám skvělé dýňové zážitky!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Imunitní systém: dýně, bylinky, domácí sirupy a další naše tipy, které podpoří vaše tělo na podzim
Dekorace z dýně. Originální podzimní výzdoba do interiéru i na zahradu