Skvělé cuketové karbanátky se sýrem a bylinkami
Náš dnešní recept sice nepatří mezi ty nejdietnější, ale nejde ani o žádný gastronomický hřích. A to navzdory tomu, že v karbanátcích je také tučný sýr. Ten navíc můžete snadno nahradit mozzarellou nebo jiným sýrem s menším procentem tuku v sušině. Jak tedy připravit cuketové karbanátky s bylinkami a sýrem?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Strouhané brambory s cuketou. Tak snadné, a přitom tak dobré!
Rychlý, levný a zdravý oběd? Vyzkoušejte cuketové placky. Pozor, tentokrát nic pro vegetariány
Cuketové karbanátky
- 600600gmletého masa
- 100100gtvrdého strouhaného sýru
- 4040gstrouhanky
- 2020gdětské krupice
- 44ksvajec
- 22ksstředně velké cukety
- 11ksmenší cibule
- pepř a sůl
- tuk na smažení
- koření nebo čerstvé bylinky
Postup:
Obě cukety si oškrábejte a nahrubo nastrouhejte. Pak je prosolte, opepřete a slijte z nich přebytečnou vodu.
Vejce rozklepněte, vidličkou si je našlehejte a slijte je do nastrouhané cukety. Pak přidejte mleté maso a půl lžičky soli a směs dobře rukama prohněťte. Pak přidejte pepř, bylinky a další koření a nechte směs dvacet minut odpočinout.
Po dvaceti minutách do masové směsi zapracujte také nastrouhaný sýr, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli a nakonec i krupici. Vše důkladně promněte, aby se jednotlivé ingredience a chuti propojily, a pak ze směsi vytvarujte klasické karbanátky.
Na pánvi si rozpalte olej nebo sádlo a karbanátky z obou stran zprudka orestujte tak, aby se na nich vytvořila křupavá krusta. Pak je stáhněte z pánve a položte je na papírovou kuchyňskou utěrku, aby z nich okapala mastnota.
Po chvilce je vyskládejte na plech na pečení a dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20-35 minut, podle jejich velikosti a tučnosti použitého sýru.
Cuketové karbanátky podávejte s domácím česnekovým nebo bylinkovým dipem. Z příloh se nejvíce hodí brambory, bramborová kaše nebo hranolky. Servírovat je můžete i se zeleninovým salátem.