Neděle , 01. 12. 2024

Iva

Vynikající čokoládový koláč za méně než 30 minut

Dnes máme recept určený především pro milovníky čokolády. Jedná se o výborný čokoládový dort, kterým můžete příjemně překvapit rodinu nebo návštěvu. Recept je jednoduchý, poradí si s ním doslova každý a příprava dezertu vám nezabere ani 30 minut.
koláč
Ke koláči skvěle pasuje domácí šlehačka nebo čerstvé sezónní ovoce. (foto: 123rf.com)

Ingedience

Na přípravu těsta na čokoládový koláč potřebujete:

  • 210 g másla
  • 110 g čokolády na vaření
  • 120 g moučkového cukru
  • 4 celá vejce
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na čokoládovou polevu potřebujete:

  • 220 g čokolády na vaření
  • ½ l smetany
  • 1 polévkovou lžíci moučkového cukru

Postup přípravy těsta

Nejprve oddělte žloutky a bílky. Opatrně, aby v bílcích nezůstala ani stopa žloutků. Poté žloutky v misce vyšlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne jemná pěna. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a máslo. Ty poté přilijte do žloutkové pěny.

Zvlášť v míse smíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva a tuto sypkou směs pomalu po částech vmíchejte do základu těsta. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta.

Plech na pečení, nejlépe o rozměrech 20 x 35 cm, vymažte tukem. Nalijte do něj těsto a pečte přibližně 20 minut při teplotě 180 °C podle výkonu trouby. Že je čokoládový koláč upečený poznáte tak, že se nebude přichytávat na zapíchnuté párátko nebo špejli.

Postup přípravy čokoládové polevy

Příprava polevy je jednoduchá. Stačí vám menší hrnec, který můžete použít přímo na plamen a rozpustit v něm všechny v receptu uvedené suroviny. Nebo můžete použít vodní lázeň.

Rozpuštěné suroviny dobře promíchejte a polevou přelijte celý koláč. Hotový dezert nechejte nějakou dobu odležet a poté jej alespoň na několik hodin přesuňte do lednice. Před podáváním můžete na čokoládový koláč ještě doplnit šlehačku, ideálně domácí. Vhodné je rovněž přidat čerstvé ovoce, například jahody nebo maliny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý a snadný čokoládový dort s vanilkovým krémem, který vás překvapí

Nepečený banánový dort s korpusem z Fanty

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek