Bramborový salát bez výčitek. Přinášíme zdravou alternativu
Dnes vám představíme recept na svěží a zdravý bramborový salát, respektive na jeho zdravější alternativu, za kterou by se nemusel stydět ani Lucien Olivier.
Co budete potřebovat na „bramborový salát“
- 1 velkou nebo 2 malé cukety
- majonéza nebo jogurt
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 nakládané kyselé okurky
- čerstvá nebo sterilovaná zelenina – mrkev, kukuřice, hrášek
- 20 dg dušené šunky
- 2 vejce
- zelená cibulka
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř a další koření dle chuti
Příprava salátu
Cuketu omyjte a oloupejte, zbavte ji jadérek a nakrájejte pomocí kráječe, který obvykle využíváte při přípravě bramborového salátu. Cuketové kostičky dejte na chvilku vařit do osolené vody. V závislosti na velikosti kostiček by měla být hotová asi za 5 až 10 minut. Uvařená cuketa je měkká a poddajná.
Uvařenou cuketu sceďte, přesypte do velké salátové mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si můžete dát vařit vejce, budete je potřebovat natvrdo.
Zatímco cuketa chladne, můžete si také připravit další přísady, které obvykle do bramborového salátu dáváte – nakrájejte si šunku, okurky a cibuli na kostičky. V míse pak smíchejte cuketu, šunku, okurky, cibuli a další zeleninu, salát osolte a okořeňte.
Jako předposlední ingredienci přidejte zálivku. Verze s jogurtem namísto majonézy se k cuketě hodí víc, ale záleží samozřejmě hlavně na vaší chuti. Kromě jogurty či majonézy do zálivky přidejte olej, hořčici, najemno nakrájenou zelenou cibulku a pepř, případně další koření. Dobře rozmíchanou zálivku smíchejte se salátem. Na samý závěr přidejte na kostičky nakrájená vejce natvrdo.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT