Banánový chléb: Jak si jej jednoduše připravit doma?
Kromě těch tradičních z pšeničné, špaldové nebo žitné mouky někteří mohli sklouznout i k pečení banánového chleba. Pokud jste nic takového ještě nezkoušeli, je načase to změnit! Banánový chléb vám učaruje a brzy nic jiného už ani chtít nebudete.
Proč zrovna banánový?
Banány jsou v době izolace a nicnedělání ideální volbou, protože obsahují látku harmala vyvolávající pocity euforie. Kromě toho banány obsahují také vitamíny skupiny B, které přispívají k produkci serotoninu, hormonu štěstí. Banánový chléb se navíc připravuje jednoduše, rychle, z levných surovin a je neuvěřitelně chutný a voňavý.
Historie banánového chleba
Banánový chléb se v Americe objevil ve 30. letech – předtím byly banány drahé a nepřístupné. Ale během Velké hospodářské krize se všechno změnilo a chudé ženy v domácnosti musely vařit ze všeho, co jim přišlo pod ruku. No, a tak začaly používat přezrálé banány. V následujících desetiletích se tento recept dále vyvíjel.
Po druhé světové válce se pekly obrovské bochníky, kterými ženy nakrmily celou rodinu. V 60. letech se začaly jako přísady používat celozrnná mouku a hnědý cukr, které byly považovány za zdravé a trendy.
Jak chutná a vypadá takový chleba?
Tento chléb má křupavou zlatou krustu, pod kterou se skrývá tmavá vlhká náplň. Díky své šťavnatosti vydává banánový chléb božskou vůni, která naplní celou domácnost dlouho předtím, než je tento neobvyklý druh chleba hotov. Banánový chléb je obtížné zkazit, hodí se do něj jakékoli přísady –ořechy, rozinky, čokoládové kousky atd. Hustá struktura těsta jim neumožňuje usadit se na dně formy, a tak se ingredience rozprostřou hezky uvnitř.
Překvapte své blízké a upečte jim tedy ten nejlahodnější chleba, jaký kdy jedli!
Jak ho tedy připravit?
Představíme vám recept na banánový chléb, který obsahuje ty nejzákladnější ingredience, tudíž je nesmírně jednoduchý, avšak neuvěřitelně chutný! Co si připravit? Je to jednoduché! Budete potřebovat mouku, banány, vejce, cukr, mouku prášek do pečiva, olej a ořechy v následujícím množství:
Budete potřebovat:
- banány – 4 ks,
- vejce – 3 ks,
- vanilkový cukr – 1 lžičku,
- rostlinný olej – 200 ml,
- mouku – 300 g,
- prášek do pečiva – 2 lžičky,
- sůl – 0,5 lžičky,
- cukr – 100 g,
- lískové ořechy – 50 g.
Postup přípravy:
- Připravte si z banánů lehké těsto. Nejprve lískové ořechy nasekejte nožem na co nejmenší kousky.
- Oloupejte banány, roztlačte je vidličkou a důkladně promíchejte s vejci, vanilkovým cukrem a rostlinným olejem.
- Do misky nasypte odváženou mouku, tu nezapomeňte ihned promíchat s práškem do pečiva a solí, to vše dříve, než přidáte do mouky další ingredience. Jinak by vám těsto totiž nemuselo pořádně nakynout, a to by byl malér!
- Následně přidejte cukr a vše důkladně promíchejte. Do mísy s moukou pak přilijte banánovou směs, přidejte ořechy, a ještě jednou promíchejte.
- Předehřejte troubu na 160 ° C. Formu, ve které budete chleba péct vymažte máslem nebo olejem. Nalijte dovnitř těsto, a ještě jej po povrchu posypte nasekanými lískovými ořechy. Vložte banánový chléb do rozehřáté trouby a pečte po dobu 60 minut.
- Ještě ho pak ponechejte 30 minut odstát mimo troubu a až poté jej vyjměte z formy, zajistíte tak, že se hned po upečení nerozpadne.
Přejeme dobrou chuť vám i celé rodině!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nepečené banánové řezy s vanilkovým krémem a kokosem
Banánový koláč, který chutná jako Pribináček. Pochutnají dospělí i děti