Americké extra čokoládové brownies s kokosem
Nenechte se odradit a připravte si tento klasický moučník původem z USA i vy. Čokoládové brownies není dezert nijak náročný na přípravu ani suroviny. A jakmile ochutnáte, pochopíte, proč ho mají za „velkou louží“ tolik rádi.
Co je však důležité, a mohlo by se stát kamenem úrazu, je doba pečení. Brownies musí být vláčné a vlhké, s křehkým zevnějškem (tím se vytvoří na pohled popraskaný vzhled). Proto si dejte pozor, abyste moučník nepřepekli.
TIP: Hotové brownies se může podávat jen tak, ale Američané nedají dopustit na servírování se šlehačkou, sklenicí mléka nebo nejlépe kopečkem zmrzliny.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Čokoládové brownies
- 44tabulkyvysokoprocentní hořké čokolády
- 11kostkamásla
- 55ksvajec M
- 300300gtřtinového cukru
- 22lžíceholandského kakaa
- 150150ghladké pšeničné mouky
- 22gkypřicího prášku
- 22lžícestrouhaného kokosu
Postup:
Tři tabulky čokolády si nahrubo nalámeme do keramické nebo plechové misky, kterou umístíme nad vodní lázeň. Čokoládu promícháváme, aby se rovnoměrně rozehřívala. Přidáme nahrubo nakrájené máslo a společně mícháme. Jakmile je obojí rozpuštěné, sundáme misku z vodní lázně a necháme směs v ní trochu zchladnout.
Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a nalijeme je k teplé čokoládové směsi.
Holandské kakao si prosejeme do větší misky společně s pšeničnou moukou a kypřicím práškem, poté přisypeme strouhaný kokos. Sypké ingredience přidáme k čokoládovému základu. Metličkou všechny suroviny důkladně promícháme, aby v těstě nevznikly žádné hrudky.
Poslední tabulku čokolády nalámeme nebo ji nahrubo nameleme v robotu a přisypeme ji do těsta. Po zakousnutí do brownies tím dodáme ještě čokoládovější efekt.
Připravíme si menší hranatou formu s vyšším okrajem a vymažeme ji. Těsto na čokoládové brownies do ní nalijeme a vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pomalu pečeme asi 35 minut. Před podáváním necháme vychladnout.