Jablečná třená bábovka s mramorovým vzorem
Jednoduchá třená bábovka s mramorovaným vnitřkem působí nejen pěkně na oko, ale ještě více na chuťové buňky. Jablko poté dodá bábovce něco navíc. Postará se o nadýchané „mokré“ těsto, takže bábovka, která je jinak považována za sušší buchtu, co se musí vydatně zapíjet, vám bude chutnat i samotná. Vyzkoušejte ji, rozhodně neprohloupíte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Třená bábovka s jablkem
- 420420ghladké pšeničné mouky
- 150150gtřtinového cukru
- 11lžícemedu
- 55vajec M
- 11sáčekkypřicího prášku do pečiva
- 200200gmásla
- 450450mlplnotučného mléka
- 22lžíceholandského kakaa
- 11lžícestrouhanky
- 22větší jablka
Postup:
Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do misky společně s třtinovým cukrem a medem a vyšleháme žloutkovou pěnu. Poté přidáme povolené máslo a zašleháme ho mixérem do směsi.
Mouku si prosejeme a promícháme ji s kypřicím práškem. Sypkou směs nasypeme k vaječné směsi a přilijeme mléko. Šleháme dohladka. Obě jablka si oloupeme, nastrouháme nahrubo a vařečkou zapracujeme do těsta.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vařečkou jemně vmícháme do těsta – už nic nešleháme, aby byla bábovka nadýchaná.
Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, aby nám šla po upečení lépe vyndat. Přibližně dvě třetiny bábovkového těsta nalijeme do formy. Do zbytku těsta přimícháme dvě polévkové lžíce holandského kakaa a poté ho rovnoměrně nalijeme ke středu formy po celém obvodu. Poté ještě vezmeme stěrku a těsto ve formě několika tahy promísíme, aby bábovka byla více mramorovaná.
Troubu si předehřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme přibližně 45 minut. Pokud by se vám třená bábovka připékala, přikryjte ji svrchu kouskem alobalu a snižte teplotu na 160 °C. Poté ale počítejte s delším časem na dopečení. Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyndáme z formy. Podáváme posypanou moučkovým cukrem.