Koblihové copy se skořicovým cukrem, které voní podzimem
Koblihové copy připravíte jednoduše a nepotřebujete ani příliš mnoho surovin. Nejdražší surovinou tohoto receptu je totiž váš čas, který jim věnujete. Takže nespěchejte, zpomalte, užijte si ruce od mouky a o to více vám výsledek bude chutnat. A poradíme, že s bílou kávou jsou tyto koblížky nejlepší.
TIP: Koblihové copy se dají připravit i v troubě, nezapomeňte je ale předtím potřít rozšlehaným vejcem. Také se připravte, že nebudou tak nadýchané, jako když se smaží v oleji.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Koblihové copy
- 250250mlplnotučného mléka
- 1010gčerstvého droždí
- 22lžícecukru krystal
- 200200gšpaldové mouky
- 200200ghladké pšeničné mouky
- 11ksvejce
- špetka soli
- 33lžícemásla
- 22sáčkyvanilkového cukru
- 11lžičkaskořice
- slunečnicový olej na smažení
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek, aby nám těsto pěkně kynulo. Asi 50 ml mléka dáme do mikrovlnné trouby ohřát. Do vlažného mléka poté rozdrobíme droždí, přidáme dvě polévkové lžíce cukru a lžíci mouky. Suroviny smícháme a odložíme na 10 minut do trouby zapnuté na asi 40 °C. Dvířka trouby necháme pootevřená, aby mohla odcházet vlhkost.
Do větší misky si prosejeme obě mouky a přidáme k nim jedno vejce, špetku soli, povolené máslo a kvásek. Vše dobře vařečkou promícháme – těsto promícháváme v jednom směru tak, že ho vařečkou podebíráme. Díky tomu se suroviny dobře propojí a těsto zůstane nadýchané. Následně odložíme zpět do vyhřáté trouby a necháme asi hodinu kynout.
Kynuté těsto si přendáme na pomoučněný vál a v ruce prohněteme. Nakrájíme ho na asi 15 menších kousků, ze kterých tvarujeme nudličky. Pozor, aby nebyly příliš tenké. Následně vždy ze tří spleteme krátký cop. Takto připravené koblihy odložíme na tácek vyložený pečicím papírem a ponecháme pod utěrkou dalších 20 minut kynout.
V hrnci si rozpálíme vyšší vrstvu slunečnicového oleje. Do vroucího oleje opatrně vkládáme jednotlivé koblihy a smažíme z obou stran dozlatova. Po vytažení z oleje je necháme chvíli okapat na papírové utěrce, která odsaje přebytečnou mastnotu.
Z vanilkového cukru a skořice vytvoříme smícháním skořicový cukr. Koblihové copy v něm ještě zatepla obalíme a můžeme podávat.