Jen 5 ingrediencí vám stačí na voňavá ostružinová povidla
Ostružinová povidla podle tohoto receptu chutnají jako od babičky z dávno zapomenutých dob. A až napadne sníh, vychutnáte si je s plnou parádou v buchtách, na palačinkách nebo jen tak na domácím chlebu.
Na zavařeninu z ostružin toho nebudete moc potřebovat, alespoň co se surovin týče. Aby byla povidla co nejlepší, je ale nutné jim dát dostatek času a na plotně je vařit na nižší teplotu. Než dosáhnou té správné konzistence tak bude sice déle trvat, ale výsledek bude skutečně stát za to.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
8 originálních receptů na netradiční džemy
Tradiční moravský recept na ty nejlahodnější koláče. Vyzkoušíte?
Ostružinová povidla
- 11kgzralejších ostružin
- 500500gcukru krystal
- 22sáčkyvanilkového cukru
- 55gskořice
- 33lžícerumu
Postup:
Ostružiny očistíme, omyjeme a přendáme do hrnce. Šťouchadlem na brambory je nahrubo rozmačkáme a necháme asi hodinu odpočinout, aby měly plody možnost pustit co nejvíce šťávy.
Následně přidáme všechen krystalový cukr společně s vanilkovým cukrem, promícháme a opět necháme asi hodinu odpočívat.
K rozmačkanému ovoci přidáme do hrnce tři polévkové lžíce rumu a vše začneme společně zahřívat. Po chvilce vaření přidáme půl lžičky skořice a směs vaříme, dokud není ovoce měkké.
Povidla propasírujeme přes jemné sítko zpět do hrnce. Ještě chvíli zahříváme, aby zavařenina měla tu správnou hustší konzistenci. Následně plníme předem připravené sterilizované sklenice, které pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Takto připravená ostružinová povidla vydrží ve spíži i rok.
V případě, že máte rádi větší kousky ovoce, můžete povidla přelít do sklenic i bez pasírování.