Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy
Ingredience na netradiční jablečný koláč
Na těsto na netradiční jablečný koláč budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 balení prášku do pečiva
- Špetku soli
Na jablečnou náplň si nachystejte:
- 5-6 jablek
- 500 g plnotučného tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 20 g másla
- 10 g mleté skořice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- Špetku soli
Příprava
Máslo si nechte změknout a v mixéru do něj zapracujte moučkový cukr. Obě vejce si vyklepněte, zlehka je prosolte a vidličkou si je našlehejte. Pak je zapracujte do máslové směsi. Pak do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte z něj stejnoměrnou hmotu bez hrudek. Hotové těsto obalte potravinářskou fólií a dejte do na hodinu odpočívat do lednice.
V mezičase si oloupejte, očistěte a vykrájejte jablka. Pak je nastrouhejte nahrubo. V rendlíku si rozpusťte máslo a nastrouhaná jablka na něm na mírném plamenu pár minut poduste. Pak do nich rozmíchejte skořici s vanilkovým cukrem, odstavte je z plotny a nechte chladnout. Nyní je čas přípravu krému. Ve větší míse si rozmíchejte v tvarohu zakysanou smetanu a přidejte cukr. Pak do krému přidejte našlehané a zlehka prosolené vejce.
Odpočaté těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dvě poloviny. První si rozválejte na tenký plát a vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto navrstvěte hromádky jablečné náplně a mezi ně hromádky krému. Nakonec rozválejte i druhou polovinu těsta a celý koláč s ní upěchujte. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Hotový bude za 40-45 minut. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT