Koule z mletého masa v pikantní omáčce
Ingredience na koule z mletého masa
Na koule z mletého masa pro 4 osoby si nachystejte:
- 600 g mletého masa
- 400 g rýže
- 50 ml rajčatového protlaku
- 50 ml ostrého kečupu
- 25 g hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 2-3 cibule
- 2-3 mrkve
- 2 vejce
- Sůl a pepř
- Mletou pálivou papriku
- Sušenou majoránku
- Vegetu nebo jiné polévkové koření
- Kopr
- Vodu
- Sádlo
Příprava
Rýži si uvařte tak, aby byla malinko nedovařená. Zatímco se vám rýže vaří, rozmixujte si polovinu cibulí spolu s česnekem. Tuto česnekovo-cibulovou pastu zapracujte do zlehka prosoleného a opepřeného mletého masa. Pak do masa zapracujte i uvařenou a na pokojovou teplotu vystydnutou rýži. Obě vejce si rozklepněte do mističky, zlehka je prosolte a našlehejte si je vidličkou. Našlehaná vejce také zapracujte do masové směsi.
Z masové směsi si vytvarujte koule o trošku menší než je tenisový míček. Masové koule vyskládejte na plech vymazaný máslem nebo rostlinným olejem. Druhou polovinu cibule si najemno nakrájejte a na sádle si ji orestujte dozlatova. Pak stáhněte plamen a k cibulce přidejte nastrouhanou mrkev, rajský protlak s kečupem a pálivou protlaku.
Vše pořádně promíchejte, restujte 3-5 minut a pak zalijte šálkem vody, ve které rozmíchejte vegetu, majoránku a další koření dle chuti.
Marinádu na pánvičce duste na mírném plamenu asi 10 minut a pak ji zahustěte moukou. Za stálého míchání nechte marinádu na plotně, dokud nezačne houstnout, a pak s ní přelijte masové koule na pekáči. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 45 minut. Koule se vám lépe opečou pod poklicí nebo alobalem. Servírujte s bramborem, bramborovou kaší, hranolky nebo rýží a zeleninovou oblohou.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT