Opravdu poctivé maďarské langoše z bramborového těsta
Co budete potřebovat na maďarské langoše
Na bramborové těsto na maďarské langoše budete potřebovat:
- 5 ve slupce vařených větších brambor
- 750 g polohrubé mouky
- 5 g soli
Na přípravu kvásku si připravte:
- 250 ml převařené vody
- 100 ml plnotučného mléka
- 25 g cukru krystal
- 1 kostku droždí (42 g)
Kromě toho se neobejdete bez:
- 300 g strouhaného eidamu, goudy nebo jiného tvrdého sýra
- 3-5 stroužků česneku
- Kečupu nebo rajčat
- Oleje na osmažení
- Soli, mletého pepře a sladké nebo pálivé papriky na dochucení
Příprava
Uvařené brambory nechte vychladnout. Pak je pečlivě vydrhněte a očistěte, ale neloupejte. Očištěné brambory rozmačkejte do dostatečně velké mísy a zapracujte do nich polohrubou mouku a sůl.
Těsto nechte chvilku odpočinout a připravte si kvásek – v troše vody rozpusťte droždí spolu s cukrem. Kvásek nechte asi pět minut pracovat a pak do něj přilijte mléko a zbytek vody. Pořádně rozmíchejte a nechte ho pracovat ještě asi čtvrt hodiny.
Hotový kvásek zapracujte do těsta. Mísu s těstem pak přehoďte utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte ji na teplé a suché místo vykynout. Těsto by mělo kynout asi hodinu. Pak ho přendejte na vál, rozdělte na několik dílů podle velikosti vaší pánve a vyválejte z něj stejně velké koule. Ty následně rukama rozmačkejte na asi centimetr tlusté placky.
Na pánvi si rozpalte olej na smažení tak, aby v něm mohlo těsto plavat, a placky jednu po druhé z obou stran osmahněte. Hotové a ještě horké placky potřete prolisovaným česnekem dle chuti, posypte nastrouhaným sýrem a dozdobte kečupem nebo rajčaty. Nakonec je zlehka posypte kořením dle chuti a můžete servírovat.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT