Pětivrstvý dezert s vanilkovým krémem pro slavnostní příležitosti
Ingredience na dezert s vanilkovým krémem
Na makové těsto na výsledný dezert s vanilkovým krémem budete potřebovat:
- 1 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- Jednu třetinu prášku do pečiva
- 100 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 75 g moučkového cukru
Při přípravě ořechového těsta se neobejdete bez:
- 1 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- Jedné třetiny prášku do pečiva
- 100 g hladké mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 75 g moučkového cukru
Kakaové těsto se skládá z:
- 1 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- Jedné třetiny prášku do pečiva
- 100 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 50 g holandského kakaa
- 50 ml plnotučného mléka
Na vanilkový krém potřebujete tyto ingredience:
- 1 l plnotučného mléka
- 200 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 125 g krupice
- 3 balení vanilkového cukru
- Vanilkový extrakt nebo aroma
Na dozdobení si pak nezapomeňte připravit 100 g čokolády na vaření a mleté vlašské ořechy.
Příprava
Připravte si tři větší misky. V každé z nich vypracujete jeden díl těsta, přičemž postup je ve všech třech případech stejný. Rozklepněte si vejce a rozmíchejte v něm cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidejte zakysanou smetanu a nakonec také ingredienci, kterou se jednotlivé díly těsta odlišují. Jen u kakaového těsta je lepší nejprve kakao dobře rozmíchat v mléku a teprve pak ho zapracovat do těsta.
Těsta přelijte do tří různých plechů na pečení a postupně je upečte při teplotě 180 °C. Každý korpus bude hotový za 10-15 minut. Upečené korpusy nechte vychladnout na pokojovou teplotu a v mezičase si připravte krém, kterým je následně spojíte, a čokoládovou polevu.
Mléko si na mírném plamenu přiveďte k varu a rozmíchejte v něm cukry spolu s krupicí. Míchejte, dokud směs nezíská konzistenci pudinku. Pak krém z plotny odstavte, přidejte do něj na kousky nakrájené máslo a vanilkový extrakt. Pokračujte v míchání, dokud se máslo nerozpustí a nespojí se se zbytkem krému. Krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Když krém vychladne, začněte spojovat jednotlivé vrstvy. Dospod přijde makový korpus. Na něj naneste polovinu vanilkového krému, dobře jej rozetřete a přiklopte kakaovým korpusem. Poté na něj namažte zbytek krému a následně ořechový korpus. Na vrch přijde čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni a nakonec mleté ořechy. Dezert dejte do lednice zatuhnout a podávejte jej chlazený.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Piškotové zákusky s pařížskou šlehačkou. Dezert s příchutí zahraničí
Nadýchaný tvarohový dezert s rozinkami. Upečte si ho nejen na Velikonoce